Temperament vs Caracter

Intotdeauna m-am intrebat daca temperamentul poate influenta caracterul unui om, si daca da, cum?

Nu stiu daca ti-ai mai pus intrebarea asta vre-odata, dar te intreb eu: „Crezi ca temperamentul unei persoane ii poate influenta caracterul?”

Probabil ca da. Un melancolic va dezvolta aptitudini spre chestiile mai sensibile probabil, pe cand un coleric va avea tendinte spre niste activitati ce implica energie si persoane. Dar totusi, cum influenteaza astea caracterul tau?

Initial ma gandeam ca probabil un melancolic o sa inceapa sa fie mult mai rochietras decat ar trebui si va dezvolta acele complexe de inferiorite. Colericul in schimb, este la polul opus. Acesta va fi excesiv de galagios si impulsiv, si probabil va cadea in extrema complexului de superioritate. Dar lucrul acesta nu poate fi asa, cel putin Creatorul nu asta a vrut sa faca dandu-ne temperamente diferite. Desi asa s-ar parea la prima vedere (pentru ca atunci cand te gandesti la melancolic zici: „timid, retras, complexat”, iar cand zici de coleric te gandesti la multa energie canalizata unde nu trebuie), si poate ca multi se gandesc sa raspunda la intrebarea pusa mai sus prin: „da, temperamentul influenteaza caracterul intr-o mare parte” eu gandesc putin diferit.

Am luat temperamentul melancolic si coleric ca exemple pentru ca acestea doua sunt extremele (vreau sa precizez ca cele 4 temperamente sunt : flegmatic, coleric, melancolic si sangvinic, iar nicio persoana nu are un temperament pur, ci este o impletire de mai multe, unde domina unul in mod special, de exemplu, cineva poate fi flegmatic si coleric in acelasi timp, dar sa predomine mai mult partea colerica).

Revenind, parerea mea este ca orice temperament ai avea, el a fost pus in tine de Cel care te-a creat doar cu scopul de a ajunge la caracterul exemplului perfect, anume al Domnului Isus Hristos. Caractere bune se pot forma in oricine, chiar daca acestea sunt nuantate putin, dar totusi, sa privim partea buna, anume ca vom avea parte de o diversitate in felul acesta.

Oricat de energic sau de retras ai fi, in tine poate creste un caracter superb, iar asta numai daca atitudinea ta in fata circumstantelor este una corecta si morala din toate punctele de vedere. Incearca sa iti creezi un set propriu de incredintari corecte, apoi invata si incearca sa pastrezi in plinatatea lor toate principiile de viata.

Stiu ca vei reusi daca iti propui sa faci asta!

7 gânduri despre &8222;Temperament vs Caracter&8221;

  1. Te asigur k articolul asta va fi foarte citit:)Eu, la fel k si tine,m-am intrebat,de multe ori, dak exista vreo diferenta intre temperament si caracter si dak temperamentul poate inluenta caracterul. Recunosc k nu stiu de partea cui sa fiu, a ta sau a celor care spun k temperamentul este influentat de caracter sau invers,pt k n-am studiat indeajuns problema:D asa k nu ma pot pronunta ink.

  2. sunt pe deplin de acord ca temperamentul nu conteaza atunci cand Dumnezeu este cel care iti modeleaza caracterul; slujitorii lui Dumnezeu nu se definesc prin faptul ca au acelasi temperament, ei constituie cel mai bun exemplu de unitate in diversitate- temperamente diferite, dar caracter ce se aseamna cu fiecare zi mai mult cu cel al Domnului Isus

  3. ce-mi plac subiectele astea :D
    hmmm…te pricepi şi la psihologie :-? că nu prea mai am ce adăuga…
    poate doar ceva :D
    De ce suntem atât de diferiţi?pentru că avem nevoie de completare,de compensare, de stimulatori şi de „încetinitori”(melancolicii îs numa’ buni :) )
    Caracter bun? nu există aşa ceva fără amprenta caracterului frumos al lui Dumnezeu în întregul nostru sistem de personalitate-în temperament,aptitudini,trăsături volitive şi atitudini :D

  4. eu credca temperamentul este „natura noastra mostenita”de la „ADAM-ul cel vechi”…iar caracterul este „natura noastra cea noua”..primita de la ADAM-ul CEL NOU…ADICA ISUS HRISTOS….si ceeace ne separa pe noi de unii de altii nu sint TEMPERAMENTELE CI CARACTERELE…..2COR 5:17..

  5. da,sunt de acord cu cele mentinute mai sus.Cred insa ca un caracter se formeaza de mic in familie,vreau sa spun depinde mult si de cei 7 ani de acasa.Familia dupa parerea mea are o mare importantza in crearea unui caracter(uitandu.ne in jur se remarca diferenta intre un copil crescut intr o familie educata si unul intr o familie needucata)cred foarte mult ca caracterul din natura are o mare influentza externa.multumesc roxana-severin

  6. frumos si incurajator….Domnul sa ne ajute sa avem o atitudine morala si corecta in fata orcarei circumstante ajungand astfel la caracterul desavarsit dorit de El!

  7. În primul g(r)înd, bine ai venit!

    E un articol de demult, dar care îmi trezeşte nostalgie cît şi bucurie în egală măsură, pentru că este încă citit.

    Acum probabil l-aş rescrie altfel, cu mai puţină stîngăcie, dar cu aceelaşi entuziasm cu care o făceam la început.

    Mulţumesc mult de cuvintele tale frumoase, Lidia, aşa să ne ajute El! Amin.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.