Axa activităților

Aseară, Cătălin m-a provocat oarecum la o discuție, din care a ieșit ceva cel puțin interesant. Îi ziceam că de cînd cu facultatea, am învățat să îmi organizez mai bine timpul și să pun accentul doar pe lucrurile care sunt cu adevărat importante, de unde și textul din header-ul blogului.

Știam că sunt lucruri urgente și importante, urgente și neimportante, importante și neurgente sau neurgente și neimportante. Despre toate acestea aș dori să spun cîteva lucruri. Eu le-am schițat pe o axă (chiar dacă fac Litere, totuși vin de la mate-info:)

axa

Se pare că fiecare om are aceste 4 categorii în care activitățile lui sunt plasate, doar că sunt sigur că mulți nu știm unde se află fiecare activitate, în care cadran, și nici ce e de făcut cu ele.

Ce sunt activitățile importante? – lucruri care încep cu ”trebuie să”, cum ar fi: mersul la școală, studiu și părtășie cu Dumnezeu, acordarea de timp familiei, prietenilor, cititul unei cărți bune, să lucrezi la lucrarea de licență și altele, pe care le poți identifica și singur.

Ce sunt activitățile urgente? – e urgent cînd trebuie făcut ”acum” sau ”imediat”, printre care: să ajungi la timp la școală, să faci curățenie pentru că vin musafirii într-o oră, să dai de mîncare la bebe :D , să cumperi de mîncare etc.

Ce sunt activitățile neimportante? – nu e important să-ți verifici mailul de 4 ori pe zi, nu e important să vezi ultimul episod din tînăr și neliniștit, nu e important să-ți speli mașina dacă a plouat afară.

Ce sunt activitățile neurgente? – nu e urgent să iei masa acum, o poți lua peste 10 minute dacă ceva mai urgent apare în cale, nu e urgent să vezi cine a mai intrat pe mess, cine e online, nu e urgent să deschizi televizorul, nu e urgent să faci multe alte lucruri asemănătoare, inutile.

E interesant că de fapt, cadranele acelea de mai sus, cum spunea și Cătălin, ar trebui să aibă și suprafețe diferite, în sensul că lucrurile neimportante și neurgente (cum ar fi vizionatul unui episod din ”tînăr și neliniștit”) ar trebui diminuate așa de mult, încît să fie inexistente aproape, pentru că sunt și inutile.

Acest cadran ar trebui să piardă teren în favoarea celui cu cu lucruri importante și neurgente.

Lucrurile importante și urgente trebuie și ele să ocupe o suprafață moderată din timpul nostru, deoarece ne pot obosi excesiv. Aceste activități, nu pot fi eliminate, din simplul fapt că sunt importante.

Cele neimportante, dar urgente, trebuie eliminate pe cît posibil, și reduse la minimum. Nu sunt importante, dar totuși sunt urgente… oare cît de urgente?

Înainte să plec la facultate, am primit un pliant pe care scria:

-importante+urgente = fă-le acum!
-importante+neurgente = planifică-le!
-neimportante+urgente = pasează-le!
-neimportante+neurgente = renunță la ele!

Cel mai mult ajungi să prețuiești timpul atunci cînd nu îl ai. De fapt, toți oamenii au 24 de ore pe zi, diferența este că unii aleargă 10 mile iar alții abia 1 milă. Nu te îndemn să devii un workahoolic, dar nici un leneș care nu conștientizează că fiecare secundă pierdută, pierdută rămîne!

Încearcă să înveți că într-o zi, într-o viață, toate au timpul lor. Nu lăsa nimic care este important nefăcut!

Toate îşi au vremea lor, şi fiecare lucru de sub ceruri îşi are ceasul lui.
Naşterea îşi are vremea ei, şi moartea îşi are vremea ei; săditul îşi are vremea lui, şi smulgerea celor sădite îşi are vremea ei.
Uciderea îşi are vremea ei, şi tămăduirea îşi are vremea ei; dărâmarea îşi are vremea ei, şi zidirea îşi are vremea ei;
plânsul îşi are vremea lui, şi râsul îşi are vremea lui; bocitul îşi are vremea lui, şi jucatul îşi are vremea lui;
aruncarea cu pietre îşi are vremea ei, şi strângerea pietrelor îşi are vremea ei; îmbrăţişarea îşi are vremea ei, şi depărtarea de îmbrăţişări îşi are vremea ei;
căutarea îşi are vremea ei, şi pierderea îşi are vremea ei; păstrarea îşi are vremea ei, şi lepădarea îşi are vremea ei;
ruptul îşi are vremea lui, şi cusutul îşi are vremea lui; tăcerea îşi are vremea ei, şi vorbirea îşi are vremea ei;
iubitul îşi are vremea lui, şi urâtul îşi are vremea lui; războiul îşi are vremea lui, şi pacea îşi are vremea ei.
” Eclesiast 3:1-8.

7 gânduri despre „Axa activităților

  1. exact, Cristy!

    de prea multe ori devenim nerăbdători și dorim să primim unele lucruri mai repede decît vrea Domnul… și adeseori d=ne repezim să facm noi rost de ele, fără să le așteptăm de la El, iar în felul acesta le stricăm frumusețea și farmecul. Toate lucrurile ne sunt descoperite la momentul potrivit, nici mai repede, nici mai tîrziu

  2. şi pasajul continuă „…şi a pus în inima lor chiar şi gândul veşniciei, măcar că omul nu poate cuprinde, de la început şi până la sfârşit, lucrarea pe care a făcut-o Dumnezeu…” Asta e partea care îmi place cel mai mult din capitolul acela. Limitaţi de timp, închistaţi într-o „celulă” şi legaţi cu 24 noduri, transformate în ore, dar mânaţi de un destin şi un scop etern.Asta e minunat!
    ai o singură şansă pe zi : să respecţi axa şi să câştigi …hmmm…86400 clipe (sper să fie corect- „urmez” M5-ul :P) sau să-i suceşti coordonatele şi ordonatele până ratezi aceste clipe, plus veşnicia.

  3. cu drag, emma :) dacă ai ști ce mustrat am fost și eu, n-ai idee. Am scris pentru că e esențial să știm ce facem cu acele 24 de ore pe care El ni le dăruiește în fiecare zi

  4. Pingback: Timposibil?

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s