Criză financiară sau criză morală?

Eu cred că de amîndouă. Totuși de prima criză încă nu sunt așa sigur, ca să-l prafrazez pe Einstein.

Am primit zilele trecute un mesaj la care am rîs mult și pe așezate…

Iată mesajul: ”Din cauza crizei economice, femeile vor fi nevoite să se căsătorească din dragoste…” – și acuma mai rîd.

Însă mesajul e atît de adînc, încît dacă începi să sapi puțin în el, descoperi că nimic nu mai este de rîs. Brusc, odată cu adîncimea descoperi lipsa luminii, prin urmare, prezența întunericului.

Mai are oare rost să zic că se aleargă, în biserică – pentru că eu sincer, nu mai pot distinge lumea de biserică, sarea de pămînt, lumina de întuneric – după un materialism crunt, după mirosul banilor mai degrabă decît după mirosul dragostei adevărate? După fetele ”bune”, după băieții moderni și bine trași la sală, care deja au bani de nuntă și de o viața fără griji financiare după căsătorie, se aleargă după acestea. E normal ca băiatul care e frumușel de-ți vine să-l mănînci, care are ceva (mai mulți) bani în buzunar, puțin șmecheraș și îmbrăcat numa’ în NIKE să umple podelele de saliva fetelor… cam ușuratice ce-i drept. După băieți, dar nu după bărbați.

Ni s-au inversat valorile, și odată cu ele, ne-am răsturnat și noi cu ele, cu capul în jos. Cred că din cauza aceasta e paradoxal să spui că ”ni s-a urcat la cap”. Nu! Nu ni s-a urcat nimic la cap; ar fi prea mare efortul să urcăm ceva acolo – sfidează legea gravitației. Dimpotrivă, am făcut ca de obicei, lucrul cel mai ușor: ne-am răsturnat capul în jos, valorile, astfel încît să ne pice în mod natural și fără efort, toate lucrurile urîte și inutile, fix în cap. Dacă stăteam cu capul drept în sus, nimic rău nu s-ar mai fi urcat acolo – ar fi picat de la sine. De la sine? Da, de la Sine, de la El. Dacă ne-am fi îndreptat capul undeva mai înspre nori, mai spre Dumnezeu, alta ar fi situația acum, și eu n-aș mai fi fost nevoie să scriu atît de ironic. Îmi place ironia, s-a gîndit Domnul și la mine. Mulțumesc. De-acum o să mă bucur dacă cineva o să-mi spună că sunt cu capul în nori: este o onoare să fiu astfel.

Gazda mea îmi spunea: ”Andrei, dacă îți spun cu cît am pornit eu în căsătorie, o să rîzi de mine: cu 2 linguri, 2 furculițe și un cuțit. Nici măcar nu aveam 2 cuțite…”.

Acum se caută a se porni în căsătorie cu 2 conturi în bancă, 2 locuințe (una de vacanță și alta permanentă) și 1 Mercedes. Nici măcar nu are 2 mașini… Alea de tocat carne nu se pun? Așa aș avea și eu una…

De ce aceste lucruri? De ce goana aceasta după posesiuni? Pentru că ne este frică. Ne este frică de responsabilitate. Ne este frică și nu avem siguranță. Ne este frică pentru că ne-am răsturnat cu capul în jos. Ne este frică pentru că nu-L mai avem pe Salvator. Capul nostru nu mai este acolo unde ar trebui să fie: undeva în nori. E pe undeva în mizeria lăsată de purceaua lumii, de aceea avem nevoie de așa mult parfum – să ne ascundem mirosul care duhnește. Ce bine că nu există încă parfum pentru inimă, înafară de Hristosul cel răstignit.

Încă avem impresia că avem voie să atingem toate fetele din biserică, dar să găsim totuși ceva neatins pentru căsătorie. Ne place tare mult să curvim cu pofta, ca ea apoi să zămislească păcatul. Păcatul va naște un copil, pe nume moarte. Suntem bunicii propriei noastre morți – spunea fratele Marius Cruceru.

Valabil și invers, la fete. Vorbesc din perspectiva unui băiat: tare vă mai place să ne provocați, să ne seduceți. Știți cît de greu ne este să ne abținem? Nu știți. Vă asemănați mult cu femeia aceea descrisă în Pildele lui Solomon. O altă cuvă care duce tinerii la moarte. O spun senin și deschis, ni se întîmplă în biserică, unde văd umeri din ce în ce mai goi, decolteuri mai adînci și spatele tot mai descoperit, machiaje tot mai adînci și provocatoare. Văd pentru că sunt băiat, și le văd foarte bine, credeți-mă. Băieții știu de ce.

Totuși, port un respect adînc acelor tineri și tinere care știu și se lupă să se păstreze curați, niște tineri de aur, tineri care iubesc viața veșnică, mai mult decît viața lor de aici de pe pămînt.

De-ar ține mai mult criza financiară, dă Doamne! Poate așa o să ajung să capăt și eu ceva, din dragoste. Ei bine, am încredințarea că ce pornește de la cap, tot la cap ajunge, ce pornește de la hormoni, tot la hormoni își atinge ținta… însă ce pornește din inimă, ajunge tot la inimă. V-am scris din inimă. Scriu din inimă pentru că la inimă vreau să ajung. Știu că inima este nespus de rea și înșelătoare, știu asta. Însă El o poate curăți. Nu mai trăiesc eu, ci Hristos trăiește în mine, singurul în stare să ne ridice cu capul în sus, așa cum ar trebui să stăm cu toții.

12 gânduri despre „Criză financiară sau criză morală?

 1. …când mă gândesc la criză financiară, nu pot creiona pe ecranul intern al minţii decât cuvântul Lipsă.
  criza morală…ei bine,e rezultatul unui..Surplus – daruri „fără număr”, oferite cu generozitate de o lume murdară, de un tată necurat şi viclean.
  de ce nu mai avem parte de dragoste? pentru că există 1001 lucruri ce o pot înlocui.

 2. Bia, într-adevăr, oamenii au ajuns să creadă că dragostea se poate înlocui, cumpăra. Ceea ce au și făcut. Însă nu pot fi sinceri cu eu înșiși să spună că ceva la lipsește, un gol în formă de dragoste, de Dumnezeu. Sau poate sunt inconștienți?

  Eliza, eu mă bucur dacă tu consideri că te-a ajutat. Nu mă așteptam să mi se mulțumească pentru aceasta, în special de la o fată. V-am criticat mult, și pe bună dreptate zic eu, însă nu am v-am băgat în aceeași oală pe toate. Cu plăcere și drag.

 3. Un om spiritual stie sa multumeasca Domnului pentru astfel de mesaje. Multumim Andrei. Sa umblam in Lumina, sa fim in Adevar gasiti si sa traim Dragostea Sa. Sa nu vorbim despre Lumina, Adevar si Dragoste daca mai intai nu le personalizam in viata noastra.
  Domnul sa faca o diferenta in viata ta acolo unde esti dorit si chemat de El.
  Ma bucur mult de fratii ce traiesc in Adevar
  3 Ioan 4″ Eu n-am bucurie mai mare decat sa aud despre copiii Lui ca umbla in adevar”.

  Esti preaiubitul lui Dumnezeu – Romani 1:7.
  Tarie si Onoare Regelui nostru Isus.
  Fii binecuvantat din plin.

 4. Alexander, îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase.
  Într-adevăr, Lumina, Adevărul și Dragostea trebuie bine întipărite în noi, pentru că altfel nu ai cum să vorbești despre lucruri pe care nu le cunoști. Și eu îmi doresc din toată inima să mi se acorde onoarea de a face o diferență aici unde sunt așezat, ca să se arate slava Sa.

  Bincuvîntari!

 5. asa fain articolul asta incat ti se iarta si criticile prea dure :P tare mesajul cu criza ;)) si adevarat mesajul pe care il transmiti :D nu-i de gluma, sunt de acord…mi-a placut f mult asta cu capul in jos sau in sus…oare atunci cand se zice ca nu-ti vezi capul e din cauza prea multor gunoaie care sunt jos? iar atunci cand ti-l pierzi? din cauza norilor? :-? ;)) many blessings :)

 6. prea dure? depinde cine stabilește asta :) mulțumesc

  poți să nu-ți vezi capul din mai multe motive, dar aici ai dreptate, prea multe gunoaie.

  cînd îți pierzi capul e mult mai grav :D nu e din cauza norilor, e tot din cauza gunoaielor. Bine, capul se pierde doar din cauza norilor de dragoste, hmm – mai bine ziceam ”pasiune”

 7. mama m-a strigat de sus din camera, sa cobor jos sa citesc articolul asta :D ai aprecierea ei :D merci pt articol, nu-i cel mai simplu de inghitit dar e sanatos

 8. oh, în botoșani blogurile se citesc în familie? :)

  mulțumesc mult de aprecieri, atît mamei tale cît și ție

  desigur că nu e cel mai simplu de înghițit! Știi faza cu acei copilași care trebuie să mănînce broccoli? Le e foarte greu să-l înghită, dar le face mai bine la stomac decît fast-food’ul, nu? În plus, nimeni nu a spus că va fi ușor pe calea strîmtă… dar nici imposibil nu e.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s