Un gol de forma și dimensiunea lui Dumnezeu

Îmi place mult imaginea aceea cu elevul Einstein care explică profesorului că de fapt, nu Dumnezeu a creat răul, ci răul este doar absența lui Dumnezeu. O știi, nu? Eu am auzit-o prima dată la Conferința Keswick, Timișoara, 2008 (detalii pe http://studenticrestini.ro)

Am găsit-o apoi pe multe bloguri, nu mai dau nume acum. Însă chiar dacă probabil nu mai este de actualitate, fiind epuizată pe atîtea site-uri evanghelice, totuși eu încă meditez la ea.

Într-adevăr, nu există întuneric, ci întunericul este doar lipsa luminii. Nu există frig, ci frigul este doar absența căldurii. Se aplică această lege și pentru partea morală?

Eu zic că da. Hai să vedem dacă lucrurile percepute ca și negative pot fi definita ca o lipsă a unui lucru bun.

Există durere? Există o simțim cu toții, însă poate ea fi definită ca lipsa plăcerii? Nu. În nici un caz. Înseamnă că durerea există, și o simțim cu toții cu un motiv. De ce există durerea? Da click în josul paginii pe categoria ”Durerea” și vei avea acolo o serie de articole pe tema durerii.

Există sărăcie? În România, da. Poate ea fi definită ca absența bunurile și posesiunilor? În plan material, da. Pe plan moral, nu, sărăcia este absența hrănii spirituale, absența unor lucruri care te fac bogat în caracter.

Există indiferență? Nu. Indiferența este absența dragostei. Opusul dragostei este indiferența. Atunci cînd nu ai o atitudine de dragoste, ești împiedicat să acționezi, adică ești indiferent – sau mai bine spus, esti ”cel care privează de dragoste”.

Există deznădejde? Nu. Deznădejdea este absența siguranței. Atunci cînd ceva lipsește, lasă în urmă un gol. Atunci cînd siguranța nu umple acest gol, ”gaura” se numește deznădejde.

Există urîțenie? Nu. Urîțenia fizică nu există. Nu ar avea de ce, nici măcar logic aceasta nu poate fi argumentată. Însă urîțenia spirituală există. Aceasta este asociată cu murdăria păcatului. Urîțenia este absența iertării.

Există moarte? Categoric, nu. Moartea, atît trupească cît și sufletească poate fi definită, cred eu, ca o absență a vieții. Atunci, cînd El, Viața, lipsește, tu ești un mort. (scuze de ”compliment”).Așa că ia-ți gîndul de la ”cînd voi muri, totul se va sfîrși”, deoarece moartea nu există. Cînd mori trupește, abia atunci începe viața adevărată: cea veșnică.

Există lașitate? Există, la parlamentari. Dar pe plan spiritual, lașitatea este văzută ca ansamblul momentelor cînd ți-a lipsit îndrăzneala, îndrăzneala de a birui lumea, îndrăzneala de a vesti Cuvîntul, îndrăzneala de a-ți mărturisi păcatul.

Revin: există întuneric, există indiferență, există rătăcire, există minciună, există moarte? Nu, categoric. Acestea sunt doar menifestări ale lipsei lui Dumnezeu, deoarece El este Lumina, Dragostea, Calea, Adevărul și Viața.

Aproape toate lucrurile din viața noastră pe care le resimțim cu discomfort, sunt doar niște absențe. Atunci cînd ne lipsește o persoană dragă, apare dorul, atunci cînd lipsesc prietenii, apare singurătatea. Pentru ca aceste goluri să nu mai existe, ele trebuie umplute cu ceva. Cu Cineva: cu Dumnezeu. Vestitul citat al lui Blaise Pascal, spune: ”În inima fiecărui om există un gol în formă de Dumnezeu” iar fratele Luigi Mițoi a completat: ”și acest gol este și de dimensiunea lui Dumnezeu”

Care este dimensiunea lui Dumnezeu? Poți să-mi răspunzi la întrebare? Dacă nu poți, înseamnă că nu vei putea ști niciodată ce gol porți în inimă, atunci cînd Dumnezeu lipsește din ea.

4 gânduri despre „Un gol de forma și dimensiunea lui Dumnezeu

 1. Există urîțenie? Nu. Urîțenia fizică nu există. Nu ar avea de ce, nici măcar logic aceasta nu poate fi argumentată. Însă urîțenia spirituală există. Aceasta este asociată cu murdăria păcatului. Urîțenia este absența iertării.

  De acord…
  am spus-o si o repet mereu – nu exista oameni urati fizic ci oameni urati ca si structura sufleteasca.

  Există urîțenie? Nu. Urîțenia fizică nu există.
  Felicitari

 2. mulţumesc de felicitări, Alexander.. la rîndul meu mi-aş dori ca să felicit tot mai mulţi oameni din acelaşi motiv – care să-ţi fi dat seama de acelaşi adevăr

 3. e un..paradox,aş spune.
  pentru că acest gol, de cele mai multe ori, e de fapt .. prea plin.
  plin de lucruri nefolositoare. de întuneric, de păcat, de minciună, de ..urâţenie. plin de Eu.
  grea durerea …golirii.
  şi mare bucuria umplerii :)

 4. ai dreptate… de fiecare dată cînd ceva e gol, trebuie umplut… aşa cum spune şi Domnul Isus cu acele 7 duhuri care au dat buzna peste casa goală şi gata măturată.

  da, Bia, vă doresc tuturor să experimentaţi bucuria umplerii! :)

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s