Omul fără faţă

Revin aici cu o nouă recomandare de film. Filmul din titlul articolului este şi numele filmului (original title: The man without a face). Nu este vorba de nici un thriller sau film horror, ci este vorba de un film categorisit în rîndul dramelor.

Nu este o dramă ca oricare alte, dimpotrivă, finalul este unul executat cu măiestrie, iar morala, pentru cei care vor să o înţeleagă este una adîncă, o lecţie pe care puţini sînt dispuşi să o înveţe şi la modul practic.

Mel Gibson îl interpretează pe un profesor care în urma unui accident de maşină a fost ars pe majoritatea corpului, incusiv pe jumătate de faţă, lăsînd în urmă nişte cicatrici urîte. (de aici şi numele: Omul fără faţă) În maşină era şi un elev de-al lui, care a murit în incident. Din această cauză, profesorului îi este interzis să mai predea. Din cauză că se simţea vinovat pentru moartea elevului său dar şi din faptul că lumea l-a marginalizat din cauza aspectului său mai ciudat din cauza cicatricilor, acesta s-a marginalizat şi a fost marginalizat în acelaşi timp, timp de 7 ani. Era un on apoi un profesor genial. În oraş circulau tot felul de bîrfe în aceşti ani, lucruri oribile şi neadevărate despre el, acuzat de homosexualitate, pornografie, om nebun, „hamburger prăjit”. Bineînţeles, toate erau invenţii, însă nimeni nu s-a apropiat de el timp de 7 ani.

Asta pînă într-o zi cînd un copil care avea nevoie să fie pregătit pentru o admitere îşi face curaj şi vine la profesor pentru a primi îndrumări, tutoriale. Se întîmplă multe lucruri ciudate între timp, dar şi frumoase, cert e că aceştia doi devin prieteni foarte buni. Băiatul absolveşte în Marină, iar profesorul dipare pe undeva. Nu mai reţin exact, pentru că mă pregăteam să plec la un volley, şi am văzut finalul cu întrerupere :)

Dau mai jos trailerul filmului, poate o să îţi placă să-l căutaţi şi să-l vizionaţi, în caz că nu aveai ce vedea în viitorul apropiat.

Scena care m-a marcat profund pe mine este aceea în care, spre final, băiatul îi spune profesorului: „acum nu-ţi mai văd cicatricile…” Extrem de profund!!

Înţelegi?

Sau cînd le spune profesorul celor care-l investigau: „Asta e tot ce vedeţi*? Dacă asta e tot ce vedeţi, atunci nu mă vedeţi pe mine!”

Oare la cîţi oameni le vedem doar exteriorul? Oare pînă cînd o să continuăm să ne uităm doar la coperta cărţii, şi apoi să avem impresia că i-am citit paginile?**

Cuvintele mele nu sînt măiestrite cum aş dori să fie. Mi-aş dori să fie aşa pentru că subiectul aparenţelor false este în vogă şi majoritatea se încă se uită la jumătatea arsă de faţă, nu la cea sănătoasă. Uită că ambele jumătăţi ascund poate un întreg bun, superb şi plăcut.

__________________________________________________________________________

*se referea la cicatricile de pe faţa sa

**am mai scris de mult alte două articole pe tema aceasta, poate că te vor interesa, fiecare are o nouă ilustraţie: Uită-te la pagini! şi O radiografie a frumuseţii

Un gând despre „Omul fără faţă

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s