Un Levitic plictisitor?

Citesc zilele acestea cartea Leviticul. Recunosc că e cam plictisitoare de felul ei, e cartea în care cei mai mulţi se împotmolesc atunci cînd ajung la ea cu cititul Bibliei la rînd. Cineva spunea că cele mai citite cărţi din Biblie sînt Geneza şi Exodul deoarece cînd ajungi în Levitic te pierzi şi iar o iei de la început.

Am hotărît să trec biruitor prin Levitic şi să şi învăţ ceva. Am învăţat că această carte, pe lînga cele ce învaţă în ea, ce scrie efectiv, mai învaţă cel puţin două lucruri frumoase, sau chiar trei îmi pare mie.

1. Dacă te întrebi de ce toate rînduielile cu privire la popor şi cu privire la jertfe sînt redate cu atîta minuţiozitate, este posibil să-ţi dai seama că Leviticul mărturiseşte despre un Dumnezeu al ordinii. Da, Dumnezeu iubeşte ordinea, rînduiala şi redarea exactă. Dumnezeu face ordine pe oriunde Îşi lasă amprenta: în ceruri, în natură, în Biserică, în inima ta, dacă-I dai voie. Sînt înclinat să cred că a fi prea împrăştiat şi dezordonat este un lucru ce nu aduce cinste deloc Dumnezeului pe care-L slujeşti. Acum te întreb pe tine, ce crezi în privinţa acestui lucru?

2. Leviticul este o carte care îţi pune răbdarea la încercare, şi chiar îndelunga răbdare – încearcă să citeşti cuvînt cu cuvînt 10 capitole consecutiv şi s-ar putea să-mi dai dreptate. Dacă stai rău cu răbdarea, poate cititul aceste cărţi pe parcursul unei zile poate fi un exerciţiu bunicer, avînd în vedere că este Cuvîntul Domnului. Bine, acum asta depinde şi de la om la om, însă pentru mine este o încercare adevărată de fiecare dată cînd citesc această carte.

3 seamănă cu 2. Leviticul este o carte care te învaţă cum să fie ea citită: cu răbdare, pentru că poţi descoperi lucruri interesante (şi chiar amuzante, pentru mine) printre rîndurile ei.

Să recapitulăm: un Dumnezeu al ordinii şi al răbdării (cum altfel să fi fost decît răbdător cu lumea aceasta care Îl dispreţuieşte total, cu păcătoşi ca mine, atunci cînd compari cu cîtă cinste I se cuvine…)

Un Levitic plictisitor?

11 gânduri despre „Un Levitic plictisitor?

 1. Imi place mult ceea ce Domnul vrea sa ne descopere in Levitic. Te uimesti cand citesti, descoperi tot mai mult despre Caracterul Lui, il auzi vorbind, apoi descoperi si mai multe despre tine, despre mine. Despre cum doreste Domnul sa traim pe acest pamant pana la Intalnirea cu El.

  Fiti sfinti, caci Eu sunt sfant,Eu, Domnul, Dumnezeul vostru” Levitic 19:2. Ideea centrala a cartii este” Dumnezeu este sfant”. Apoi practic in tot ceea ce ai studiat si citit si tu ai observat in toate acele detalii’inchinarea si slujirea inaintea Domnului”.

  O carte buna cu o invatatura profunda privitoare la lucrarea Domnului Isus Christos ca Jertfa si Mare Preot.

  Eu am vazut doua lucruri accentuate: pacatul trebuie sa fie iertat, si inlaturat, iar partasia pierduta cu Dumnezeu trebuie sa fie restaurata si mentinuta.
  Domnul Dumnezeu este sfant, si nu va permite pacatului si necuratiei sa stea in prezenta Lui. Pentru a stabili o relatie intre Dumnezeu si pacatosi , trebuie sa se aduca o jertfa, inlocuind o viata neprihanita cu una pacatoasa. IN perioada VT. animalele ( fara discernamant moral, si astfel fara responsabilitate morala si fara vina) au fost folosite ca jertfe inlocuitoare pentru ispasirea pacatelor.

  Viata animalului era acceptata in locul vietii pacatosului. ( Evrei 9:22) . Pedeapsa cu moartea, data pentru pacat, este transferata inlocuitorului. DE fapt , animalul jertfit nu departeaza pacatul ,ci Il simbolizeaza pe CEl care va reusi sa implineasca acest scop maret. Evrei 10:4, 10.

  Noi insa avem atata har Bogat in ceea ce a facut Domnul pentru noi la altar, la crucea Golgotei. ISus Christos a spus ” Iata-Ma , vin sa fac voia TA, Dumnezeule” . si prin aceasta „voie” am fost sfintiti si noi, prin jertfirea trupului lui ISus Christos odata pentru totdeauna.

  „Tot sangele animalelor
  Scurs pe altarele evreiesti
  Nu ar putea da pace constiintei vinovate
  Sau sa indeparteze pata

  Dar Christos, Mielul ceresc
  Ne indeparteaza toate pacatele
  O jertfa a unui nume mai nobil
  SI a unui sange mai scump, decat al lor.

  Credinta mea isi pune mana
  Pe capul Tau iubit si scump
  In timp ce ca un om pocait stau in picioare
  SI acolo imi marturisesc pacatele. ( Isaac Watts).

  Toate jertfele si detaliile din Levitic, tipologia lor, le vedem in realitate in Crucea lui Christos.

  Acum suntem chemati cu totii sa celebram, sa ne inchinam in sfintenie, si sa ramanem separati facand activa Voia lui Dumnezeu.

  Sa sarbatorim Dragostea si Dreptatea lui Dumnezeu implinite in Sacrificiul Suprem al Preaiubitului Sau Fiu.

  Fi binecuvantat Andrei cu Levitic 10:3

 2. Mulțumesc mult, Alexandru. Ce ai spus despre Levitic e adevărat. Oricum e nevoie de o doză de răbdare ca să parcurgi cartea :)

 3. Ieri la un chiosc de ziare…atarna spunzurat intr-un carlig de rufe, un ziar” Romania literara” si m-a uimit poza de pe prima pagina” Lectura a inceput sa fie un chin”. Tinerii nu mai au rabdare sa citeasca un roman pentru bacalaureat, sora mea imi cerea repede caseta video pentru Baltagul,ca sa priceapa filmul.

  Dar asta este realitatea, in societatea materialista in care traim pentru multi este chiar un chin, sa citeasca o carte buna, ceva teologie, ca sa nu mai spun sa citeasca Levitic ca tine.

  Vin vremuri …de chin.
  In care somnul nelecturarii va naste grozavi monstrii.
  Manelisti smekeri, angajati prin nepotism, economisti compromisi, tineri necititi , fara valori si principii. Ucigatori de handbalisti,intelectuali, sportivi,crestini, batrani.

  CE fain este sa fii un om simplu, fara arme,fara cutite, fara ura, fara realizari de sine, si sa te lupti brut, curat cu mainile goale, cinstit, o confruntare nobila, asemeni duelurilor pe timpuri.

  SA fim imbracati cu armele Luminii de Dumnezeu, cu blandetea si stapanirea de sine, si sa luptam impotriva capeteniilor si duhurilor acestei lumi.

  Mult har iti doresc in lupta impotriva Modelului lumii, mentalitatii stricate si perverse a societatii in care traim.
  Si inca ceva…mult har si in biruinta de sine.In lupta impotriva samantei de rautate care mai poate germina oricand si in noi, iubitii Lui.

 4. ai amintit despre toate acele lucruri pe care Dumnezeu le descrie atat de amanuntit..
  si eu cred ca El este un Dumnezeu al oranduielilor si a lucrurilor in detaliu, il intereseaza pana si numarul firelor de par din capul nostru..
  felul in care incepe cartea – „Domnul a chemat pe Moise; i-a vorbit din cortul întâlnirii, şi a zis: „Vorbeşte copiilor lui Israel, şi spune-le: Când cineva dintre voi va aduce un dar Domnului…” – imi spune cateva lucruri: poate veni oricine, oricând, dar nu oricum! Cred ca israelitii nu putea veni oricum in fata lui Dumnezeu, de aceea da si atatea detalii. Trebuia sa fie respectate niste ‘ritualuri’, diferite de la o jertfa la alta. Cred ca nici noi nu putem veni oricum la Dumnezeu.
  mai este un lucru frumos in levetic si anume ca ar putea fi impartit in 3 parti mari: I. jertfe II. curatiri III. sarbatori
  I. jertfe – modul in care gandesc eu vis-a-vis de Dumnezeu, modul in care ma raportez eu, prin intermediul jertfelor de buna voie sau celor obligatorii, la Dumnezeu.
  II. curatiri – modul cum traiesc pentru Dumnezeu. suntem un popor pus deoparte. In Ioan 13 ne spune Isus ca o data ce am fost spalati si trebuie doar sa ne mai spele piciorele. As putea spune, o singura spalare, mai multe curatiri.
  III. sarbatorile – cat il pretuiesc eu pe Dumnezeu. Sunt eu dispus sa dau o zi din 7? aici la sarbatori e testata relatia noastra cu El.
  Domnul sa te ajute sa iei cat mai multe binecuvantari din aceasta carte!

 5. Amin, Eduard! Aceasta este partea frumoasă a comentariilor, faptul că oricine poate veni cu comentarii care să completeze articolul sau să-l corecteze apoi să lanseze dezbateri :)

 6. imi place cum gandesti , Alexander; sau… imi place ca…gandesti.
  :-) Duhul Sfant sa te calauzeasca si sa-ti dea intelepciune si ptr alte comment-uri. Fii binecuvantat !

 7. Gandim prin resursele Lui.
  Daca suntem citavi si lucizi pentru Slava Lui suntem.
  Iar cum gandim asta se datoreaza tot Lui.

  Duhul Sfant aseaza si sadeste in noi tot mai mult Gandirea lui Dumnezeu.

  Poporul a raspuns, si a zis: „Departe de noi gandul sa parasim pe Domnul, si sa slujim altor dumnezei. (Ios.24:16)

  Isus le-a cunoscut gandul inimii, a luat un copilas, l-a pus langa El, (Luc.9:47)

  Caci „cine a cunoscut gandul Domnului, ca sa-i poata da invatatura?” Noi insa avem gandul lui Hristos. (1Cor.2:16)

  Ba inca ne spunea gandul ca trebuie sa murim; pentruca sa ne punem increderea nu in noi insine, ci in Dumnezeu care inviaza mortii. (2Cor.1:9)

  In ce ma priveste, departe de mine gandul sa ma laud cu altceva decat cu crucea Domnului nostru Isus Hristos, prin care lumea este rastignita fata de mine, si eu fata de lume! (Gal.6:14)

  Sa aveti in voi gandul acesta, care era si in Hristos Isus: (Filip.2:5)

  Gandul acesta dar sa ne insufleteasca pe toti, care suntem desavarsiti; si daca in vreo privinta sunteti de alta parere, Dumnezeu va va lumina si in aceasta privinta. (Filip.3:15)

  Sa iti placa si sa te indragostesti de GANDUL lui CHristos care il aseaza in noi. Sa nu faci niciodata vreo statuie vreunui om, sa nu venerezi nici un predicator, sa nu iubesti un om mai presus de Dumnezeu.

  Practic Dumnezeu vrea sa avem gandul lui Isus, mentalitatea lui ISus.
  Sa gandim cum ar gandi Fiul lui daca ar fi acum pe pamant.

  Domnul sa ne dea putere ca intr-adevar sa putem spune”Noi insa avem ganndul lui Christos”.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s