Maratonul aprecierii – Ziua 2

Astăzi ne ocupăm de al doilea punct al scopului nostru, cel ce își propune să ne facă să vedem lucurile bune în celălalt, cele de apreciat, de lăudat, chiar dacă pare că are doar lucruri rele în el;

Dacă ieri (poate) te-am convins că e foarte important și necesar să apreciezi, azi o să vezi CE anume să apreciezi.

Nu e ușor a vedea lucruri de apreciat în cel de lîngă tine. De ce nu e ușor?

6 motive pentru care ne este greu să vedem lucruri de apreciat în cel de lîngă noi:

1. Încă purtăm în noi firea pămîntească, care ne face să vedem răul înaintea binelui. Pavel spune că „Găsesc dar în mine legea aceasta: când vreau să fac binele, răul este lipit de mine.” Romani 7-21

2. Ne lipsește dragostea. 1 Corinteni 13:7 ”Dragostea […] crede totul, nădăjduiește totul”, adică dragostea are nădejde, speră că există lucruri bune (de apreciat, de iubit, de… toate) în fiecare, și chiar le caută. Absența dragostei duce exact la contrariu;

3. Din cauza concepțiilor greșite pe care le avem despre aproapele nostru și din cauza etichetelor pe care le-am pus pe el/ea pe care stau scrise lucurile rele, împiedincîndu-ne astfel să privim dincolo de ele. Atunci cînd de un zid stă lipit un afiș pe care scrie: „Ești păcătos și te întrepți spre moarte!” nu putem vedea ce stă scris dincolo de afiș, pe zid : „Ești om, și ai șansa să fii mîntuit crezînd în jertfa lui Isus Hristos!” Nu se vede pentru că afișul, eticheta noastră, acoperă zidul, adică omul;

4. Nu sîntem obișnuiți să căutăm mai întîi lucrurile bune, demne de apreciat, în celălalt. Din lipsă de antrenament ne vine foarte greu să depistăm aspectele pozitive;

5. …în schimb sîntem învățați și foarte predispuși să criticăm și să scoatem în evidență erorile, și de cele mai multe ori facem remarci cu scop rău intenționat, fără a urmări dragostea;

6. Nu sîntem mulțumiți cu noi înșine și nu putem să mulțumim pentru ceea ce avem. Dacă nu știm să fim mulțumitori, nu știm să arătăm recunoștință pentru lucrurile BUNE pe care le avem noi, nu avem cum să vedem lucrurile BUNE la ceilalți.

Cum apreciază (cîntărește, stabilește valoarea) Dumnezeu pentru fiecare om?

În primul rînd, trebuie să știi că fiecare om din această lume are în el o valoare care nu poate fi măsurată în nici o monedă sau lucru din lumea aceasta, pentru că omul este format din trup și suflet, iar aceaste lucruri vin de la Dumnezeu. Doar El le cunoaște adevărata valoare.

Să vorbim despre valoarea pe care o avem fiecare în ochii lui Dumnezeu. Înainte de toate, fiecare om este creația lui Dumnezeu, despre care citim în Geneza că Domnul a numit-o „bună”, prin urmare și omul este bun din această perspectivă.

Dumnezeu a creat o valoare așa de mare în noi încît ne-a facut după chipul și asemănarea Lui. „după chipul Lui” se referă la înfățișarea exterioară, la ceea ce se vede, la trup, iar „după asemănarea Lui” se referă la sufletul nostru care are nevoi ce pot fi împlinite doar de Cel ce l-a creat. Și asta e minunat!

Cum ne dovedește Dumnezeu că sîntem valoroși?

Ce altă dovadă de valoare mai poate fi adusă decît jertfa Domnului Isus Hristos, singurul Fiu al lui Dumnezeu, care a renunțat la slava cerească și a venit să se facă om, să sufere disprețul, rușinea și durerea, pentru noi, păcătoșii care ne întreptam spre moarte sigură?! Să moară Dumnezeu pentru tine, asta cu siguranță înseamnă că ești foarte valoros… cel mai valoros!

Dumnezeu Însuși afirmă că avem valoare pentru El: „Căci Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău, Sfîntul lui Israel, Mîntuitorul tău! Eu dau Egiptul ca preţ pentru răscumpărarea ta, Etiopia şi Saba în locul tău. De aceea, pentru că ai preţ în ochii Mei, pentru că eşti preţuit şi te iubesc, dau oameni pentru tine, şi popoare pentru viaţa ta.” Isaia 43:3-4.

Pe de altă parte, iată ce spune Biblia: „Şi la aceasta aţi fost chemaţi; fiindcă şi Hristos a suferit pentru voi, şi v-a lăsat o pildă, ca să călcaţi pe urmele Lui.” 1 Petru 2:21. Noi trebuie să călcăm pe urmele lui Hristos, Dumnezeul, urmînd întocmai exemplul Său. Dacă El a văzut atîta valoarea în noi oamenii, atunci nu se cuvine oare să-I călcăm pe urme și să vedem valoare în ei, oamenii? Oh, ba da!

Caută lucrurile bune în celălalt, nu te izbi de ceea ce ai văzut rău pînă acum! Cu siguranță o să găsești mai multe lucruri de apreciat în cei ce-ți sînt aproape decît ai fi crezut vreodată.

Mîine o să vorbim de ce ne este atît de greu să apreciem pe cel de lîngă noi și cum putem schimba asta.

Rezumat:

<><Ne este greu să vedem lucruri bune, ce trebuie apreciate, în cel de lîngă noi pentru că încă purtăm în noi firea păcătoasă, pentru că avem concepții greșite despre el/ea, nu sîntem obișnuiți să căutăm lucurile bune în celălalt și nu sîntem știm să fim mulțumiți de lucrurile bune pe care le avem noi.

<><Fiecare om are o valoare ce nu poate fi apreciată (cîntărită, stabilită corect) decît punînd-o în balanță cu jertfa de la cruce a Domnului Isus Hristos, și cu ceea ce Însuși Dumnezeu afirmă despre mine, omul: „ai preț în ochii Mei, ești prețuit și te iubesc”;

2 gânduri despre „Maratonul aprecierii – Ziua 2

  1. Foarte bun articolul. Cred ca punctul 2 este cheia, restul deriva din asta. Asa cum zicea si apostolul, daca ai dragoste rezolvi toate diferendele.

  2. Mulțumesc. Cred că ar trebui să așteptăm să vedem și celelalt puncte ca să găsim o cheie a aprecierii, dacă pot spune așa, însă cu siguranță fiecare punct este foarte important.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s