Maratonul aprecierii – concluzii

Aprecierea înseamnă evaluarea unui lucru, stabilirea valorii lui cît și a considera, a prețui, a arăta mulțumire pentru ceva, cuiva. Antonimul aprecierii este critica.

Aprecierea este combustibilul fără de care ne este aproape imposibil să mergem mai departe, și este o nevoie fundamentală a fiecărui om în parte, deci, un lucru foarte important care aprinde în noi sentimentul de valoare și importanță, ne spune: „Da, ești bun la ceea ce faci, am nevoie de tine și mulțumesc pentru că exiști și ești extrem de important.”

Ne este greu să vedem lucruri bune, ce trebuie apreciate, în cel de lîngă noi pentru că încă purtăm în noi firea păcătoasă, pentru că avem concepții greșite despre el/ea, nu sîntem obișnuiți să căutăm lucurile bune în celălalt și nu sîntem știm să fim mulțumiți de lucrurile bune pe care le avem noi.

Fiecare om are o valoare ce nu poate fi apreciată (cîntărită, stabilită corect) decît punînd-o în balanță cu jertfa de la cruce a Domnului Isus Hristos, și cu ceea ce Însuși Dumnezeu afirmă despre mine, omul: „ai preț în ochii Mei, ești prețuit și te iubesc.”

Ne este greu sau nu putem să facem aprecieri la adresa unui om pentru că nu știm ce este aprecierea, nu-i cunoaștem importanța ei, nu știm și nu găsim lucruri bune, de apreciat în celălalt, inima noastră nu este înnoită și umplută de dragostea lui Dumnezeu, ne este frică de celălalt și de reacția sa ori sîntem într-o relație distantă sau neutră cu el/ea, nu știm cum să așezăm în mod practic, în cuvinte aprecierea pe care dorim să o facem și nu sîntem deprinși, obișnuiți să apreciem.

Însuflețirea unui om, aducerea la viață, învioararea, încurajarea lui vine din inima noastră din care a izvorît aprecierea. Din inimă ies izvoarele vieții. (Proverbe 4:23)

Apreciem atunci cînd cel de lîngă noi are nevoie de asta, pentru o reușită sau un succes al său, și mai ales apreciem atunci cînd dorim să facem o mustrare cuiva, începînd cu a aprecia și apoi cu a mustra. Aceasta e regula gramaticală impusă de Dumnezeu în ce privește ordinea verbelor în dialog. (vezi cele 7 biserici din Apocalipsa capitolele 2 și 3).

Filipeni 4:8 „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună, şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.

Crezi că aprecierea celui ce-ți este aproape se încadrează în lucrurile vrednice de cinste, drepte, curate, vrednice de iubit și de primit? Atunci practică aprecierea! Uită-te la cuvîntul pe care l-am colorat în roșu: „a însufleți” înseamnă „a da viață”. Acum uită-te la cuvîntul pe care l-am subliniat. Lauda nu e cu sensul rău, negativ ori peiorativ, ci din contră. Ești gata să fii un dătător de viață unor suflete moarte și apăsate, care cer și trimit semnale care spun: „hei, am nevoie să știu sînt important și contează ceea ce fac, sînt apreciat și considerat de voi…!”

Nu ne mai rămîne decît să ne facem socotelile și să vedem cum putem împlini acest lucru. Se merită? Eu că se merită din moment ce ai șansa de a ridica, de a însufleți un… suflet, nu? O să mergi cu mîna goală la Dumnezeu?
___________________________________________________________________________________________
Maratonul aprecierii
Maratonul aprecierii – Ziua 1
Maratonul aprecierii – Ziua 2
Maratonul aprecierii – Ziua 3
Maratonul aprecierii – Ziua 4
Maratonul aprecierii – Ziua 5

5 gânduri despre „Maratonul aprecierii – concluzii

  1. Bine ai venit și mulțumesc, taniusha94! a fost o serie care m-a cam epuizat… am fost într-un maraton care psihic, la nivel mental, de asemenea, deoarece rata articolelor a fost.. alarmantă, dar m-am bucurat cînd am trecut linia de sosire :)

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s