A decide

Vebul „a decide” provine pe filieră francofonă și inițial, sensul de bază era „a tăia, a da la o parte” cu o singură lovitură, „a rezolva un conflict”.

A decide, adică a înlătura

Viața e plină cu decizii ce trebuie făcute. Unele îți dau voie să te mai gîndești, altele sînt dintr-o singură lovitură, cum spune și sensul original al cuvîntului. Mă gîndesc la acel „a tăia” cu sensul de a înlătura – cred că cel mai bine se potrivește cu decizia de a-L urma pe Domnul Isus Hristos. Atunci cînd decizi asta, de fapt trebuie să dai la o parte, să tai, să înlături tot ceea ce era rău și stricat înainte la tine. Cînd faci o decizie, de fapt înlături o parte din situație. Depinde de tine pe care parte o vei înlătura (sper că pe cea rea, tot timpul).

Cea mai importantă decizie

De fapt, această definiție a acțiunii de a decide înseamnă că niciodată nu vei putea împușca 2 iepuri dintr-o lovitură. Tot timpul ceva trebuie tăiat și dat deoparte, și tot timpul ceva îți va rămîne. În Biblie nu există decît 2 culori (da, știu îs nonculori :) albul și negru. Așa cum spuneam cu cîteva zile în urmă, nu există nuanță de gri: ori ești alb ori ești negru, ori ești cu Hristos ori ești cu diavolul, ori ești cristic ori ești demonic, ori slujești Tatălui cerest ori slujești Mamonei. Nu ai cum să slujești la 2 stăpîni de-odată. Ai de făcut o alegere, ai de făcut niște incizii, niște tăieturi, niște „dat deoparte”. Este cea mai importantă decizie pe care o poți face de care depinde viața ta aici dar mai cu seamă, viața ta veșnică.

Tu ce-o să înlături?

Tare mult mi-aș dori să știi ce să dai la o parte și ce să păstrezi, ce să tai și ce nu. Eu L-am ales pe Domnul slavei, tu ce vei alege?… sau ce vei da deoparte, tăind?

centurion_anddij

_____________________________________________________________________________________________

SI-MI-LA-RE

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s