este o idee inovativă și extrem de folositoare prin care poți sta „legat” de noutățile sau de lucrurile care apar zilnic pe Internet.
Fie că este vorba de un site de știri (Hotnews, Cotidianul, The Guardian, Le Figaro) fie că este vorba de un blog preferat, Feed-ul permite accesul ușor la articolele care se publică pe site-urile la care ești abonat, prin faptul că în loc să mergi în fiecare locație, site/blog direct din browserul de net (IE, Mozilla, Google Chrome, Opera), un Feed îți aduce într-un singur loc tot ce este nou, ca și cum dimineața te-ai trezi cu toate ziarele și revistele din oraș ce apar zilnic în cutia poștală, în loc să mergi 2 ore prin oraș să le achiziționezi de la tarabe… cu alte cuvinte, vine taraba la tine. Dar o explicație mai bună și mai sugestivă a acestei idei o găsești AICI.
Cum știi dacă te poți abona la un site/blog?
În primul rînd dacă vezi acest simbol . Caută-l. De obicei aproape orice site/blog are funcția de abonare printr-un Feed.
Există 2 modalități de a te abona
1. Prin e-mail, direct pe căsuța poștală personală. Asta dacă nu folosești nici un Reader de Feed, despre care voi vorbi puțin la punctul 2. Abonarea se face ușor, cu un click pe abonare prin e-mail (dacă site-un/blogul dispune de așa ceva) apoi introducerea adresei de e-mail dorită… și cam asta. Ah, și din e-mail, ai de confirmat tot cu un click faptul că dorești această abonare (pentru a evita pe cei foarte dornici să-și facă vizitatori trimițînd singuri e-mailuri de abonare).
2.Printr-un cititor de Feed (FeedReader – AICI, cititoare de Feed) din care poți alege în caz că dorești să experimentezi cum e cu Feed-ul). Acestea sînt sub forma unei ferestre în care sînt aduse toate articolele la care ești abonat de pe toate site-urile (într-un singur loc, bineînțeles). Vezi AICI și AICI cum arată Google Reader și Feedreader 3.13 la mine pe calculator. Eu folosesc Google Reader pentru că e ingenios conceput, are taste de navigare rapidă, aduce conținutul aproape imediat după publicare (maxim 2 sau 3 minute interval) și oferă și multe alte funcții pe care majoritatea readerelor nu o au. Poate fi folosit de cei care nu au mai folosit niciodată vreun Feed reader dar gîndit în așa fel încît și cei mai avansați utilizatori de internet îl folosesc, tocmai pentru că dă dovadă de performanță. Hai că pentru reclame din acestea trebuie să iau bani de la Google :)
Cum îmi afișez un Feed pe blog?
Pentru a instala un Feed pe platforma WordPress.com (să arate aproximativ cum arată la mine în dreapta jos) citește AICI un tutorial excelent, ca să mă scutească pe mine de alte pagini de scris. Dacă ai orice nelămurire, mă poți întreba.
Andrei