E păcat din păcate!

Intro

Mă gîndesc de ceva timp la sintagma „e păcat” sau „din păcate”.

Despre ea aş dori să scriu cîteva rînduri. Unii dintre noi, oamenii, o folosim, unii mai mult alţii mai puţin, dar cei mai mulţi o folosesc din obişnuinţă, fără să fi reflectat o dată măcar asupra ei.

Să vedem dacă e folosită corect. O să dau cîteva exemple pentru a te introduce mai bine în atmosferă:

 • „Ce păcat că nu sînt mai mulţi oameni aşa minunaţi ca şi Cutărică!”
 • „Ce păcat că am uitat aparatul foto acasă. Tocmai aveam nevoie de el!”
 • „E păcat că nu au venit cu noi. Au ratat o excursie de vis!”
 • „Din păcate, cei mai mulţi tineri uită să mai citească şi de pe hîrtie nu doar de pe sticlă.”

Te-ai prins ce vreau să zic, nu?

Şi eu sînt tentat să zic „din păcate”, sau „păcat că…” însă tot timpul mă abţin şi înlocuisc cu „din nefericire” sau cu „e trist că…”. Consider că e mai corect aşa.

Se pare că dintr-o dată, conform folosirii abuzive a sintagmei luate în discuţie, tot mai multe lucruri devin păcat. E păcat că am uitat aparatul foto acasă sau că am ratat o excursie. Ei bine, eu cred că nu exagerez dacă spun că ar trebui să fim puţin mai atenţi şi mai serioşi atunci cînd spunem „din păcate”. Această sintagmă nu poate fi folosită la orice lucru şi pentru orice situaţie. Păcatul, conform Bibliei este cu totul alt lucru.

Ce este păcatul?

Păcatul este călcarea poruncii Domnului, neascultarea de El şi umblarea în întuneric după glasul firii pămînteşti. Da, nu trageţi, nu e o definiţie fixă. Păcatul poate fi definit prin multe alte chestii, şi nu doar definit ci simţit. Eu fac alergie la păcat.

„Oricine este născut din Dumnezeu, nu păcătuieşte, pentru că sămânţa Lui rămâne în el; şi nu poate păcătui, fiindcă este născut din Dumnezeu” (1 Ioan 3-9)

adică nu poate trăi într-o stare permanentă de păcat.

Să gîndim!

Oare toate lucrurile şi situaţiile pe care le descriem în vorbele noastre de zi cu zi atunci cînd folosim contagiosul „din păcate” chiar sînt păcate ? Eu întreb: din păcatele…cui?

E corect însă să zici: „E păcat că tot mai mulţi tineri dintre Evanghelici se confruntă cu pornografia.” însă în altă situaţie similară, nu poţi spune şi nu e corect să zici: „E păcat că tot mai mulţi tineri dintre Evanghelici preferă Internetul în locul unei cărţi.” Poate că lucrul acesta nu e chiar păcat. De aceea să fim înţelepţi cînd folosim cuvintele aceastea.

Substituienţi ai lui „din păcate” şi variaţiunile sale

Variaţiunile lui „din păcate” le-am folosit pe parcursul articolului:
„e păcat că…” , „ce păcat că…”

Cînd situaţia o cere, este preferabil, zic eu, să înlocuim aceste sintagme cu altele: „din nefericire”, „e trist că…”,”ar fi fost mai ferice (ca) să nu…” şi altele care îmi scapă acum.

Pentru a face acest lucru trebuie să gîndim pentru noi înşine şi să realizăm că nu e chiar corect să categorisim drept păcat situaţiile nefericite sau care nu convin ori ar fi putut fi mai bune.

Întrebare pentru tine

Înainte să fi intrat păcatul în lume, se folosea expresia „din păcate” ? :)

O zi… fără păcate îţi doresc!

Andrei

6 gânduri despre „E păcat din păcate!

 1. Întrebare pentru tine :D
  Înainte să fi intrat păcatul în lume, se folosea expresia „din nefericire” ?
  O zi …fericită să ai :)

 2. ok, smart!

  Întrebare (foarte uşoară) pentru tine: ştii că oposumul este un animal căruia îi place să facă pe mortul (to play dead). Ce se făcea oposumul înainte ca să fie moarte în lume? :D

 3. oposumul was just..playing :) abia pe urmă şi-a găsit el… „jucăria” şi a lui activitatea începea să capete sens – prin adăugarea unui singur simplu termen: dead, respectiv „to play dead” :P.

  P.S. nu-mi plac animalele astea :D

 4. :)) was just playing… oh da, tare asta! cu siguranţă asta făcea… just playing… logic, hmm, doar altceva chiar nu avea ce sa facă… :)

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s