Mi-e ciudă pe Biblia online

Vedeam azi undeva un program de citire a Bibliei și alături erai îndemnat, în caz că nu aveai Biblie, să o citești online.

Frații mei, nu știu de ce m-a revoltat într-atît lucrul acesta, dar prima dată m-am gîndit la Iosua 1:8 – „Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta;”

Înțeleg, și eu folosesc mult Biblia online pentru a găsi unele versete mai ușor, pentru unele studii comparative, însă tot timpul am Biblia de hîrtie pe masă. Tot timpul. Și asta pentru că ochii mei nu prea suportă sticla. E extrem de utilă Biblia online, însă nu să o folosești ca pe citire zilnică.

În loc să ai Biblia de hîrtie la capul patului să o deschizi dimineața, tu ce faci? Deschizi computerul și… să citesc ceva de Biblie, nu? Nu. Pînă la Biblie, dacă tot ai net, mai ai de citit feed-ul, știrile, vezi cîți au intrat ieri la tine pe blog, puțin te ocupi de e-mail… apoi… Biblia, în cazul fericit. Da, am ciudă pe Biblia online din această perspectivă. E bună, dar nu de citit dimineața. Hîrtia Cărții Cărților nu va fi niciodată înlocuită de sticla monitorului.

De ce am dat Iosua 1 cu 8? Păi, e simplu. Dacă tot ne place online să fim așa de mult, apoi să nu se depărteze de gura noastră Biblia care e pe laptop. S-o luăm în poșețile noastre, în ghiozdanul de la școală, cu tot cu laptop, că e undeva pe hardisk…. să cărăm unitatea centrală cu noi și monitorul TFT… dacă tot acolo e Biblia pe care o citim. Dragii mei, n-o depărtați de voi, vă rog! Luați-o cu voi!

Ortodocșii, atunci cînd găsesc ceva sfînt, îl țin după ei, și-atîta ce-l mai pupă și au grijă de lucru respectiv, de rămîi mirat. Nu tot așa e și la creștini. Ei au Cuvîntul care e sfînt, dar nu-L aduc nici la biserică măcar.

Frații mei, dați calendare de citire zilnică a Bibliei, dar nu mai puneți link cu „dacă vrei să citești Biblia online, click AICI”… măcar de dragul ochilor cititorului. Să nu fie asta o obișnuință. Dacă și-a permis acces la Internet, o să-și permită și o Biblie. Mai bine puneți link spre un site ce oferă Biblii de hîrtie la vînzare… serios.

8 gânduri despre „Mi-e ciudă pe Biblia online

  1. gîndește-te la generația asta de 9-10 anișori, care îs intoxicați de online deja, care îs învățați să aibă totul pe interenet, chiar și Biblia… care văd suportul clasic, hîrtia, ca pe ceva depășit…

  2. Complet de acord cu articolul. Nici eu nu pot citi Biblia zilnic online. Sunt o mie de lucruri care te distrag.

    Totusi, nu sunt chiar asa pornit impotriva Bibliei online. Poate exista alti oameni, diferiti de mine, care pot citi in felul asta…

  3. Bine ai venit, Mihai! Nu sînt pornit deloc asupra ei decît dacă se practică ca un substitut al celei clasice :) în rest, e excelentă… chiar genială și… insuflată de El :)

  4. bro…nu o lua asa…ca eu citesc mai mult de pe bliblia de pe telefon…suntem diferiti…atata timp cat ambele sunt ale LUI…ce conteaza…ca nici noi nu citim din biblia aia scrisa pe papirus…daca ar fii stramosii tai aici te-ar lua la intrebari :))

  5. hey, bro :) nu o iau așa, și eu citesc Biblia pe Internet… chiar zilele astea am rămas o săptămînă fără traducerea Cornilescu de hîrtie și a trebuit să învăț de pe net… alta era problema mea :) faptul că încetul eliminăm hîrtia… acuș nu mai știi să cauți în Biblie pentru că uiți ordinea cărților… sau… cum faci tu semne și iei notițe de pe… telefon?… generația noastră, asta de 20 de ani încă mai folosește hîrtia, dar uită-te la puștii de 7-8 ani care știu să folosească calculatorul mai bine ca mine…

  6. bro… :) biblia de pe telefon are bookmarks…:))…deci pui semne f usor…ajuta f mult daca esti la scoala ,in tramvai…sau alte locuri…

  7. NPME,nu asta era ideea articolului. Ideea era că sîntem intoxicați de online încît ne luăm doza și prin citirea Bibliei online. Nu am zis că e rea cea în format electronic.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s