Cum putem să îmbunătățim comunicarea și relația noastră cu cei ce nu cred în Dumnezeu?

Cum am promis ieri, astăzi voi încerca să dau soluțiile la problemele ridicate și să răspund la întrebarea pusă în titlul acestui articol. Cum putem să ne deschidem față de lume, să ieșim din cutie? Nu eu dețin adevărul absolut, dar văd 2 aspecte pe marginea cărora voi discuta, deoarece amîndouă ne împiedică să avem conversații de calitate:

1. Aspectul tehnic, adică noi, practic, nu știm să dialogăm, nici noi între noi, nici cu alți oameni, în general. O să dau aici cîteva reguli ale dialogului pe care le consider de bun simț și care fiecare om civilizat ar trebui să le știe și să le respecte:

 • respectă – dialog înseamnă două sau mai multe persoane implicate, deci, respectă-l pe celălalt la fel cum vrei și tu la rîndul tău să fii respectat. Noi nu respectăm pe alții pentru că nici pe noi nu știm să ne respectăm uneori
 • așteaptă să termine ce are de zis, nu-l întrerupe și ascultă-l pînă la capăt, abia apoi poți lua tu cuvîntul. Oricît de împotriva ta ar fi, nu te enerva, nu-ți pierde cumpătul sub nici o formă, ci lasă-l să creadă cum dorește, tu doar expune-ți punctul de vedere și demonstrează-i că tu ai dreptate și nu el. Omul trebuie să înțeleagă, nu să fie forțat să ia o alegere sau să gîndească într-o anume direcție
 • nu monopoliza discuția, ci oprește-te la un moment dat și dă-i și lui ocazia să vorbească. În felul acesta îl faci să înțeleagă că vrei să-l asculți și pe el, nu doar pe tine, și îi vei menține interesul ridicat pentru dialog
 • discutați idei clare și nu povești

2. Aspectul atitudinal ca răspuns la cele zise și făcute de celălalt. Și aici vrea să vorbesc de atitudinea noastră pe care ar trebui s-o avem în diversele situații ce pot apare.

 • fii tot timpul deschis și pregătit pentru o discuție despre Dumnezeu. Fă tot posibilul, ca atunci cînd se ivește ocazia potrivită, să întreții o astfel de discuție, ținînd cont de regulile esențiale prezentate mai sus.
 • folosește un limbaj adecvat – o singură greșeală și e destul să zică : „decăt pocăit ca ăsta… mai bine deloc”.
 • nu ești forțat să fii de acord cu ce zice el, dar ești forțat să-l asculți. Acest lucru îți două avantaje: primul ar fi că poți să-i analizezi poziția pe care stă și poți astfel răspunde și conduce discuția în direcția dorită de tine, iar al doilea ar fi că, așa cum am mai spus, îi vei menține interesul pentru discuție.
 • niciodată nu-ți începe replica cu „nu-s de acord cu ce zici! nu este așa!” ci tot timpul poți spune: „înțeleg ce ai de zis, însă eu cred că…” și aici vii cu argumente clare și la subiect, în care discuți ideea și nu persoana. Amintește-ți tot timpul că dacă faci o afirmație fără să aduci un argument, afirmația respectivă are slabe șanse să fie percepută ca adevărată de cel ce gîndește altfel decît tine
 • confruntă-l cu adevăruri clare, și încearcă pe cît posibil să vorbești cu versete din Scriptură – acest lucru îți va da un avantaj enorm, pentru că așa cum știi, Cuvîntul este sabia aceea cu două tăișuri cu care trebuie să luptăm
 • sub nici o formă nu-l ironiza și nu-l lua peste picior – dimpotrivă, oricît te-ar ironiza el la rîndul lui, tu răspunde-i cu bunătate, claritate și îngăduință. Tot timpul respectă-l. Acest lucru va îngrămădi cărbuni aprinși în capul lui, așa cum ne spune Biblia
 • invită-l și alte dăți la discuții cu tine – dacă este de acord, atunci înseamnă că ai știut să dialoghezi cu el astfel încît să-i captezi atenția. Roagă-te pentru aceste discuții, roagă-te pentru înțelepciune și putere de la Domnul, cuvinte potrivite și de folos pentru el, roagă-te ca Domnul să deschidă atît mintea ta cît și mintea lui. Dacă ți-ai propus un set de discuții cu el, ia-o treptat și ai răbdare cu el. Nu arunca totul dintr-o dată. Poate într-o discuție nici nu vorbiți despre Dumnezeu, dar vorbiți despre meci sau de prajituri, ceea ce zidește relația voastră.

Tot acest proces de relaționare cu ceilalți oameni implică efort din partea noastră, a creștinilor, efort care din nefericire, puțini sînt dispuși să-l facă. Nimeni nu este îndreptățit să tacă și să spună că celălalt trebuie să facă și nu el. Dacă el te-a binecuvîntat cu grai, atunci folosește-l, altfel, pietrele vor striga, și Cuvîntul tot va fi auzit de oamenii care au nevoie.

Consider că relația noastră cu cei ce nu cred este profund marcată și restricționată de faptul că nici noi între noi sau noi cu Dumnezeu nu prea avem relații de calitate. O îmbunătățire în acest sector, al relațiilor personale cu Dumnezeu și cu frații între ei, ar aduce cu siguranță o îmbunătățire a relației și cu necreștinii.

Cum o putem îmbunătăți? Subiectul e prea vast ca eu să-l pot cuprinde aici. Ideea e că unul dintre fundamentele creștinătății sînt relațiile. Relații, relații, relații… Relația soț-soție, tată-fiu, tată-fiică, Tată-copil, frate-frate, Dumnezeu-noi. Restul sînt detalii.

Ideea e că trebuie să ne deschidem spre lume, să ne deschidem brațele mai mult, să încapă spice mai multe acolo… Să deschidem ferestrele și ușile și să ieșim din acest confort spiritual și să realizăm că mai e puțină vreme și Domnul vine, și apoi ne va cere socoteală de lucrul nostru. Ne va întreba de ce ne-am îngropat talantul? De ce nu am adus rod?

Știu că acest articol, ca nici un alt articol de pe orice site, de altfel, nu va schimba mare lucru, dar mă rog mult ca măcar o mică parte din cei ce-l vor fi citit să fie atinși de cuvintele lui și să schimbe ceva. Fiecare să fie exemplu în locul în care este pus și atunci, ceilalți vor avea ce să urmeze. Arată celorlalți cum se construiesc relații, cum se poartă dialoguri și fă-i să vadă în tine ceea ce este acolo: Dumnezeu.

Dacă ți-a plăcut articolul și ți-a fost de folos, de ce să nu-l dai și altora să-l citească?

Și dacă ai dori să urmărești acest weblog în continuare, te poți abona prin RSS sau pe e-mail

Un gând despre „Cum putem să îmbunătățim comunicarea și relația noastră cu cei ce nu cred în Dumnezeu?

 1. Cum mai, sa-i citezi unui ateu din biblie? Pai mai bine te lasi.
  Biblia nu e o dovada pentru existenta unui zeu. e doar o colectie de citate.

  Problema e ca nu raspundeti la intrebari atunci cand sunt puse si le intoarceti catre un subiect diferit. Stai, tu faci asta.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s