Metode pentru o învățare mai ușoară și plăcută a Scripturii

Cele două articole ( 1 și 2 ) pe care le-am scris pe tema memorării Scripturii ar fi putut să existe și fără acest articol, dar voi face așa cum îmi place mie cel mai mult: după ce identific o problemă, să încerc măcar să-i dau o soluție. Problema a fost că tot mai puțini creștini memorează Scriptura și neglijează acest aspect atît de important. După ce sper că te-am făcut conștient că (poate) înveți prea puțin din Scriptură, sper că te-am motivat suficient să te apuci de învățat, prin faptul că am scris de ce este bine și important să memorăm Scriptura.

Astăzi o să încerc să dau cîteva idei pentru o memorare mai ușoară, mai plăcută a Scripturii. Încă de la început vreau să precizez că aș aprecia tare mult contribuția cuiva care cunoaște mai bine cum funcționează memoria și creierul uman, cum acest poate învăța mai ușor.

1. Alege o traducere bună a Bibliei – poate că nu e cea mai bună idee să înveți după noua traducere, care este atît de contestată, ci cu siguranță este bine să începi cu traducerea Cornilescu, King James-ul românesc :)

2. Învață segmentat. Dacă, spre exemplu, ți-ai propus să memorezi predica de pe munte Domnului Isus, ia-o ușurel, învață cîteva versete la rînd. În ziua respectivă, să presupunem, te ocupi de fericiri, apoi o să înveți despre sarea și lumina lumii. Împarte pasajul mare în segmente mai mici și ia-o pe rînd.

3. Prinde ideea, înțelege textul, nu învăța mecanic. Este esențial să înțelegi contextul și să știi despre ce anume înveți. Pînă la urmă, toată ideea învățatului Scripturii nu este să reproduci ca un robot fiecare verset ci să te hrănești din ce ai învățat, să știi despre ce vrea a se vorbi acolo. Bineînțeles, este imperios necesar să știi cu exactitate cuvintele textului, ca să nu pățești cu Matei 6:33, despre care am vorbit aici.

4. Motivează-te să înveți! Este bine știut faptul că emoția „arde” ca pe un dvd informația în creierele noastre, acționează ca un adeziv. Informație + emoția = informație „lipită” de creier. Este un pas imporant pe care trebuie să-l parcurgi, un aliat puternic pe care ți-l dorești: motivația. De ce înveți tu Scriptura? Am scris aici despre aceasta, dar motivația ta poate fi alta, poate mai bună decît ce am scris eu acolo.
Vezi ce ți se potrivește și ce funcționează cel mai bine la tine.

5. Audiază pasajul Biblic – poți face acest lucru în timp ce ții textul în față și-l parcurgi în paralel cu materialul audio, sau pur și simplu îl poți asculta în căști, la mp3, de cîte ori ai ocazia. Un loc de unde poți descărca, pe capitole, Biblia, este resursecrestine.ro Nu neglija această metodă puternică de învățare a Scripturii! Unii oameni au memoria auditivă foarte dezvoltată și ar putea să găsească această metodă una foarte ușoară și îndemînatică.

6. Învață un pasaj de mari dimensiuni cu un prieten. Acest lucru va stimula un spirit de competiție benefic, și vă va motiva pe amîndoi să „dați gata” pasajul într-un timp mai scurt decît dacă l-ați fi învățat singuri.

7. Roagă-l pe prietenul tău să te asculte, și de asemenea să fie „sever” cu tine și să te corecteze la fiecare greșeală. Așa cum spuneam, este extrem de necesar să învățăm exact așa cum scrie, orice conjuncție sau pronume.

8. Repetă ce ai învățat înainte de culcare și dimineața – sau mai bine zis, repetă de cîte ori ai ocazia. Repetiția îți va antrena și mai bine memoria pentru restul pasajului pe care-l mai ai de parcurs. Poți repeta în gînd în timp ce iei transportul în comun, cînd încălzești mîncarea sau cînd faci un duș. Poți folosi acești „timpi morți”, în care oricum nu ai de făcut altceva, drept aliații tăi, care să-ți ofere încă puțin timp să repeți.

9. Roagă-te! Roagă-te ca El să te ajute să memorezi mai bine Scriptura și ca El să-ți sporească înțelepciunea și ca motivația ta să fie una corectă. Rugăciunea are puteri nebănuite în orice aspect al vieții. Folosește-te de ea!

Dacă ți-a plăcut articolul și ți-a fost de folos, de ce să nu-l dai și altora să-l citească?

Și dacă ai dori să urmărești acest weblog în continuare, te poți abona prin RSS sau pe e-mail

open_source_anddij_wordpress_comOpen source

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s