O metodă eficientă de organizare a tineretului

De curînd, la noi în tineret s-a impus (în sfîrșit) o metodă ceva mai eficientă de organizare în ceea ce privește lucrarea de slujire, în așa fel încît nimeni să nu stea degeaba ci să fie implicat într-o activitate.

Voi prezenta metoda, preluată de la Biserica Creștină după Evanghelie „Izbînda”, București – pastor Eliezer Măceșaru

Se vor constitui grupe de tineri (alcătuite din 6-8 tineri, în funcție de cît de numeros e tineretul) astfel:

 • o grupă de slujire care are următoarele îndatoriri: pregătește programele în biserică ale tineretului, tematica, cîntările, poeziile, se ocupă cu distribuirea lor, cîntă în adunare dacă este nevoie de așa ceva, sînt pregătiți cu o poezie, cooperează cu grupa de misiune.
 • o grupă de misiune care are următoarele îndatoriri: face misiune (1 dată la 2 săptămîni, ori mai rar, mai des, cum se cade de acord), misiunea constînd în deplasare la bisericile de la sate, unde fetele și băieții din grupă pregătesc cîntări, poezii să slujească acolo, iar băieții sînt pregătiți să țină un timp de închinare, să prezinte un mesaj. A doua îndatorire este evanghelizarea, fie la satul în care pleacă duminică, fie organizează ieșiri în parcuri/piețe și fac evanghelizare;
 • o grupă de vizite la bolnavi care are următoarele îndatoriri: vizitează bolnavii bisericilor, bătrînii care nu pot veni la adunare, se duc prin spitale, eventual scot o găleată de apă sau ajută la treabă pe cineva care nu poate dintre bolnavi sau bătrîni
 • o grupă de organizare a evenimentelor care are următoarele îndatoriri: organizează absolut orice eveniment la nivelul tineretului și al bisericii, se implică pentru buna desfășurare a acestora (strîng bani, fac afișe, anunță din timp despre evenimente, se ocupă cu orice activitate organizatorică ar putea apare)
 • o grupă de rugăciune care are îndatorirea de a se strînge săptămînal la cineva acasă și să susțină în rugăciune celelalte grupe, precum și motivele de rugăciune aduse de biserică.

Dacă tineretul e numeros, se pot faci și cîte 2 grupe cu aceleași responsabilități, fiecare grupă alternînd. Exemplu: luna ianuarie, programul este pregătit de grupa de slujire 1, iar în februarie de grupa de slujire 2.

Regulile grupelor:

 • grupele sînt atente permanent la momentul cînd trebui să intre în acțiune. Exemplu, dacă e o evanghelizare, grupa de organizarea evenimente și grupa de misiune sînt primele care trebuie să se implice
 • cei înscriși la o grupă se ocupă în mod obligatoriu de responsabilitatea grupei, dar pot participa și ajuta celelalte grupe, dacă vor acest lucru. De exemplu, pot ajuta dacă doresc grupa de organizare evenimente pentru a organiza o seară de tineret, dar responsabilitatea întreagă cade pe grupa de organizare, nu pe mine, care sînt la grupa de misiune, să zicem. În schimb, la seara de tineret responsabilitatea întreagă pentru pregătitul cîntărilor cade pe grupa de slujire.
 • mandatul unei grupe este de 6 luni, timp în care nimeni nu se poate schimba de la o grupă la alta. După expirarea mandatului, se pot face schimbări în grupe. Încercăm în acest fel să-i educăm pe tineri să poată să-și ia un angajament și să-l ducă pînă la capăt timp de 6 luni, indiferent dacă le place sau nu.
 • tinerii care nu doresc să se implice în nici una dintre grupe sînt considerați că nu fac parte din tineret și vor fi privați de multe drepturi (cum ar fi reduceri pentru tabere, materiale gratis la ora de studiu)

Articol scris de Anddij
Dacă aveți idei, sugestii sau păreri pro și contra în ce privește această metodă de organizare a tineretului, aș fi mai mult decît bucuros să aud ce aveți de spus.

4 gânduri despre &8222;O metodă eficientă de organizare a tineretului&8221;

 1. In urma cu vreo 5-6 ani au venit la noi la biserica tinerii unei alte biserici evanghelice din Bucuresti. Stiu ca pe liderul lor il chema tot Eliezer. Eram mic :D atunci ca sa mai retin si alte detalii despre ei.
  In perioada urmatoare am copiat si noi modelul lor de organizare pe grupe mici. Eram aproximativ 10 persoane in grupa, grupele de studiu toate. Am studiat 1 Corinteni, si mic si mare. Ne intalneam in fiecare saptamana la cineva acasa, de preferat. O saptatamana aveam studiu, urma saptamana urmatoare o activitate cu caracter spiritual (vizite la batrani, la bolnavi, curatenie la biserica, vizite la bisericile de la tara, etc.), urmatoare saptamana tot studiu, iar in ultima saptamana din luna o inalnire, o grupa sau mai multe grupe la un loc, de relaxare (volei, camp, masa de dragoste, etc). Tineretul se aduna tot doar sambata seara la repetitie si duminca la programul de Biserica. Parerea multora… a fost una din cele mai frumoase perioade din tinerul nostru. Cei care nu doreau sa fie in grupe.. practic erau pe langa total.

  Ai avantaje multe la grupele mici dar si un neajuns care in ultimul timp e tot mai alarmant: lipsa mai multor tineri gata sa fie conducatori de grupa (lideri).

 2. Avantajele sînt foarte multe la organizarea pe grupe mici. Primul și cel mai mare pe care-l văd eu este UNITATEA care se creează între membrii ei, deoarece trebuie să lucreze în echipă și să țină legătura tot timpul unul cu celălalt.

  În ce privește liderii, știm bine că nu toți sînt „born leaders”, însă cred că fiecare băiat din lumea aceasta are potențialul unui lider, deoarece la un moment dat din viață va deveni liderul familiei lui.

  Mulțumesc de intervenție, Eduard, poate cî și alții vor prelua modelul, mai ales după ce ne-ai spus cum a fost în tineretul vostru.

  La noi abia s-a implementat și nu pot fi în oraș ca să „iau pulsul”.

 3. Dar ce parere ai despre bisericile din diaspora? De exemplu la noi sunt multi tineri care nu vin la studiu din multe motive, cat de cat intemeiate, au alte slujiri in cor, orchestra, grupuri si nu pot face timp pentru ca si lucreaza. Problema se pune unde sunt mai putini tineri ca sa fie ceva eficient ce s-ar putea organiza? la noi bolnavi nu prea sunt , la spital ff rar, batrani deloc, misiune nu avem unde, la biserica vor sa slujeasca toti tinerii la seara de tineret, 2 cor, 2 orchestra, mai 2 grupuri si tinerii…doar o cantare daca mai e loc.Suntem in vur de 80 de tineri la biserica dar vin in jur de 15-20.Ce parere ai?

 4. Înțeleg. N-am experiență în conducerea și organizarea unui tineret.

  Totuși, care anume este scopul vostru? Ce urmăriți să faceți la tineret? Care sunt locurile unde șchiopătați? Unde mai aveți de lucrat?

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.