Noiembrie – luna în care se scriu cărți (4)

4048291513_2d5eb56de6
Jordan Jones alergînd în IronMan Triathlon. Unul dintre sloganele acestui triatlon este „You WILL do this!”

Voință. Un lux pe care tot mai mulți nu și-l permit. Nu-și permit pentru că de cele mai multe ori se rămîne la stadiul de a dori, a vrea și în scurt timp combustibilul se termină. Se termină pentru că nu e amestecat cu un ingredient deosebit de important pe care fiecare om trebuie să-l învețe: perseverența, stăruința, tenacitatea, îndîrjirea.

Cocktailul pentru combustibil

De multe ori ți-ai dorit să faci un lucru măreț (să scrii o carte) și ai început dar imediat te-ai desumflat. Au intervenit gînduri negative, au intervenit alte lucruri care te-au copleșit, sau mai bine zis, le-ai lăsat să te copleșească. Ai avut voință dar nu ai avut perseverență. Ai avut dorință dar nu și stăruință. Ieri am spus că pentru a scrie o carte e nevoie de voință și transpirație, deoarece transpirația este produsul stăruinței, a perseverenței. Eu cred că aceste două elemente ce alcătuiesc combustibilul ce te va propulsa spre linia de sosire, spre țelul pe care ți l-ai propus, nu pot fi separate și nu pot funcționa separat. Ele au fost făcute să meargă în pereche, așa cum de altfel multe lucruri din lumea noastră sînt făcute perechi, chiar și noi, oamenii.

Degeaba ai voință și vrei să scrii o carte dacă nu perseverezi și te ții de ce ți-ai propus. Pe de cealaltă parte, degeaba ai perseverență dacă nu dorești să faci ceva și nu știi care o să fie finalitatea muncii tale în care vei persevera.

Cum clădim voința?

Nu pot scrie o carte!

Elimină gîndurile negative deoarece acestea nu fac altceva decît să te împiedice. Dacă începi cu „nu pot” atunci nu vei putea. Henry Ford a făcut următoarea afirmație: „Gîndeşte-te că poţi, sau gîndeşte-te că nu poţi! Oricum vei avea dreptate!”. Gîndește-te puțin că atunci cînd spui că nu poți atunci te auto-programezi pentru eșec, deoarece creierul nu mai investește resurse și timp ca să găsească o soluție pe care el o crede inexistentă. Pe de altă parte, noi avem nădejdea că putem totul în Hristos, El, Cel care ne întărește. (Filipeni 4:13)

Dacă nu ştii, te învăţăm; dacă nu poţi, te ajutăm; iar dacă nu vrei, te obligăm. (Lenin)

Ia-ți un angajament și spune cuiva despre țelul pe care ți l-ai stabilit. Spune-i că dorești să scrii 50 000 de cuvinte într-o lună și pune-l să te verifice. Acest lucru l-am făcut eu: mi-am luat un angajament și ți l-am spus și ție, cel care citești acum, că doresc să scriu o carte pînă la sfîrșitul lunii Noimebrie, și după cum poate ai observat deja, în subsolul paginii fac update-uri cu cîte cuvinte am scris și cîte mai am de scris. În felul aceste îți creezi obligație față de cineva care te va impulsiona și mai mult să depăștești starea de lene sau ne-chef și să mergi mai departe, no matter what.

„Oare a zis Dumnezeu cu adevărat: „Să nu mâncaţi din toţi pomii din grădină?”” (Geneza 3-1)

Elimină îndoiala. Este prima armă cu care vine diavolul la tine și încearcă să te dărîme. De fiecare dată va veni și va încerca să pună la îndoială calitățile tale ori va încerca să te compare cu altcineva și va zice: „Uite la acela cum scrie! N-o să ajungi niciodată ca el, nici nu are rost să mai încerci”.

„Alerg spre ţintă, pentru premiul chemării cereşti a lui Dumnezeu, în Hristos Isus.” (Filipeni 3-14)

Gîndește-te tot timpul la premiul pe care-l vei obține dacă vei reuși ceea ce ți-ai propus: un motiv în plus de satisfacție, mulțumire, încredere în propriile tale forțe, curajul de a face ceva și mai mult data viitoare, creșterea respectului tău față de tine însuți, diminuarea eventualelor complexe, admirația din partea celorlalți pe care se cuvine și e drept s-o primești. Și motivele pot continua.

Mîine voi scrie cîteva despre perseverență, al doilea element din cocktailul combustibilului care te propulsează spre atingerea țintei ce-ți stă în față.

*Curtoazie foto: Aaron D. Feen. Recomand să citești AICI despre IronMan.

Articol scris de Anddij
Încă aștept pe cineva care să se încumete la cele 50 000 de cuvinte :)

Un gând despre &8222;Noiembrie – luna în care se scriu cărți (4)&8221;

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.