Cum să scrii o scrisoare

Suceava, 13 Decembrie 2009

Dragă cititor,

Am scris acest articol pentru că am văzut că mulți oameni ajung pe blog după căutarea „cum să scrii o scrisoare”. Dacă așa ai ajuns pe acest blog, sper să te ajute acest lucru. Dacă mai ai și alte întrebări, nu ezita să lași un comentariu.

În dreapta sus se trece tot timpul data și locul din care scriem respectiva scrisoare. Opțional se poate trece și adresa exactă (exemplu: Aleea Nucului, nr. 6)

Formula de apel: trebuie să fie scurtă și să fie în funcție de destinatarul scrisorii (cel ce primește scrisoarea). Aceasta se scrie pe mijlocul paginii, dar de multe ori se poate scrie și de la capăt, fără alineat, caz în care se va lăsa un spațiu liber ca să delimiteze formula de apel de corpul scrisorii. Aceasta poate fi: „Dragă Mihai,” sau „Domnule/Doamnă Director”. A se reține! În formula de apel a scrisorii se scrie tot timpul cu literă mare funcția destinatarului, deci o să avem: „Domnul Director/Manager/Recruiter/Inginer/Profesor/Doctor”. De asemenea, OBLIGATORIU, după formula de apel vom pune virgulă (,).

Textul (corpul) scrisorii: deoarece consider că ai de gînd să scrii o scrisoare în limba română, fiecare idee nouă trebuie să înceapă cu un alineat îndentat spre dreapta. Spun asta pentru că formatul englezesc de scrisoare nu prevede indentarea (deplasarea primului cuvînt din alineat spre dreapta). Ideal, o să avem în primul alineat o prezentare succintă a motivului pentru care scriem scrisoarea, apoi o dezvoltare a subiectului scrisorii în restul alineatelor, iar obligatoriu o formulă de încheiere, de „retragere” într-un alineat separat.

Formula de încheiere: se plasează spre dreapta, tot timpul cu virgulă după și depinde de destinatarul scrisorii. Dacă este vorba de cineva cu care ai o relație amicală, aceasta poate fi ceva de genul „Cu prietenie,” sau „Al tău,” sau pur și simplu te semnezi: „Andrei”. Dacă scrisoarea este adresate unui Director, să zicem, în formula de încheiere vom avea de scris: „Domnului Director al Liceului Teoretic „A. I. Cuza”. Nu uita de majusculă. E important să știi exact denumirea instituției unde îți vei plasa scrisoarea, însă acesta cazuri se întîlnesc mai mult în scrisorile de intenție.

Tonul și cuvintele folosite în scrisoare trebuie tot timpul să aibă în vedere cui adresăm scrisoarea. De exemplu nu poți spune Decanului în încheiere: „Gros bisous,” adică „mulți pupici”, ci această formulă se potrivește mai degrabă cînd scrii unui prieten sau unei prietene.

Cu prietenie,

Andrei

Publicat de

Andrei Jităreanu

Este o onoare şi un privilegiu să fii zdrobit de mâna lui Dumnezeu. Tocmai apropierea ei poate aduce sfinţire.

33 de gânduri despre „Cum să scrii o scrisoare”

 1. Mulțumesc, Maria. Sper să fie de folos multora. Am observat că multe căutări de pe Google pentru termenul „scrisoare” ajung aici pe blog, și m-am gîndit să „profit de asta”, și să fac ceva util pentru toți.

 2. eu am folosit regulite tale sper sa fie bine
  am facut si eu o scrisoare ca ne-a cerut ca tema la lb si lit. romana
  multumesc ca mi-ai fost de ajutor
  pa pa

 3. Mă bucur că aţi postat asemenea articol . Pe mine m-a ajutat foarte mult .. chiar nu ştiam cum să încep scrisoare , dar dumneavoastră m-aţi ajutat .. succes cu blogul . Vă doresc o zi bună . La revedere.

 4. O idee foarte bună, o exprimare pe înțelesul tuturor.
  Felicitări și mulțumiri!

 5. multumesc ,am folosit anumite regulile de mai sus si am obtinut o scrisoare super pentru doamna de lb .si lit. romana .Acum sper sa primesc si raspuns la aceasta scrisoare . Inca o data multumesc si ma bucur ca uni oameni se mai gandesc si la chesti de-astae !!!

 6. Cum ma adresez soacrei mele?as vrea sa ii trimit o scrisoare prin care sai multumesc pentru faptul ca are un fiu deosebit ,ca ii multumesc pentru ce ma invatat si as vrea sa ne impacam ,macar jumatate din lucrurile pe care le faceam impreuna sa le facem si acum,desi sa purtat urat tot mai tin la ea.

 7. Dumnezeule, citind comentariile celor care au ținut morțiș să reacționeze în urma postării acestui îndrumar, m-am îngrozit ca urmare a observării greșelilor grave de scriere. Dacă ar fi să descriu contrastul resimțit aș face la trimitere la o abordare ce tratează o problemă legată de fabricarea, funcționarea și performanțele unui procesor, iar cei care nu au trecut de nivelul înțelegerii principiului măturatului s-au îngrămădit să mulțumească pentru informațiile care, chipurile, le-ar fi de ajutor. Sper să nu deranjez pe cei care, din fericire pentru ei și totodată pentru noi, înțeleg să scrie cât mai corect în limba română, ei nu sunt vizați de acest text. Pur și simplu, între subiectul abordat și unele dintre comentariile ce au urmat, exista un contrast izbitor.

 8. As vrea mult sa știu dacă o scrisoare de acest tip poate să conțină un desen sau o caricatura pe pagina ,sub tot conținutul și încheiere ?

 9. Stai ca nu inteleg , dupa titlu cu virgula incepi cu litera mare ? Draga cititor, Am acris acest articol…!

 10. Acest articol este bine scris si pe înțelesul nostru , ai făcut o treabă bună .

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.