16 gânduri despre „Dacă ai fi dat în judecată…

 1. E excelentă ideea. Însă cred că mai bine lista și-o face fiecare în dreptul lui, cu toată sinceritatea. Probabi că și și mai bine ar fi ca lista să fie făcută de o persoană cu care petreci suficient timp, dar să fie totuși… străină într-un sens al cuvîntului, de exemplu un coleg de școală sau serviciu :)

 2. Nu pentru spiritul de Gica-Contra sau de dragul discutiilor goale spun asta dar intrebarea porneste de la o premisa gresita, si anume: Nu poti fi dat in judecata pentru ce esti ci pentru ce faci. Legal, logic, duhovnicesc, spune-i cum vrei. Un om este judecat pentru faptele sale, nu pentru culoarea pielii sau marimea nasului:) Ideea este buna si reala, este cat se poate de „matura” dar cred ca trebuie sa aiba o exprimare logica. Nu de alta dar se mai gasesc si altii ca mine.

 3. Înțeleg, Gabi. Dar dacă practici furtul, poți fi dat în judecată? Cum se numește cel ce practică furtul? Hoț. Putem spune că a fost dat în judecată pentru că ai furat? Da. Se înțelege în mod logic că un om este condamnat pentru că este hoț, adică, urmînd firul logic, a furat ceva. Ia-o invers acum. Ia-o cum vrei. Pînă la urmă ești ceea ce faci. Tu faci blogging, deci ești un blogger, pe lîngă altele. Crezi în Domnul și Îl urmezi, prin urmare ești creștin.

  Spre deosebire de noi, oamenii, Dumnezeu pune accentul pe ceea ce suntem, nu doar pe ceea ce facem, deoarece ceea ce suntem ne pune în relație cu El. Suntem în relație cu El pentru că SUNTEM și trup și duh. Suntem în relație cu El pentru că am fost făcuți SĂ FIM o făptură nouă (2 Corinteni 5:17). De asemenea, Dumnezeu nu ARE dragoste, nu PRACTICĂ dragostea, ci ESTE dragoste. Tot în aceeași idee, Dumnezeu a spus despre El: „Eu sunt Cel ce sunt.” Aceasta este definiția pe care El și-o dă Lui Însuși. Iar desăvîrșirea planului Său pentru om este ca omul să fie mîntuit și să fie făcut ca El. Vezi Efeseni, dacă nu mă înșel… nu mai rețin exact versetul.

  În țările unde există persecuție severă, ești omorît pentru că ești creștin.

  Dacă e s-o luăm spiritual

 4. Eu zic asa si sper sa fiu pe cat de clar vreau, de data asta:
  Eu sunt judecat(si implicit etichetat) pe baza actiunilor mele. Sunt crestini care traiesc in tari unde daca s-ar sti despre ei ca sunt crestini sau daca au dovedi-o prin fapte, ar fi arestati, ok? Dar nu sunt. Asta pica la mijlocul discutiei noastre si la mijlocul legii.
  Cum o spui tu, eu inteleg ca te referi la mai mult decat o intamplare, la o existenta permanenta intr-o anumita stare. Fur, nu sunt hot decat daca persist in asta. Ma intorc la Dumnezeu, nu sunt crestin decat daca persist in trairea mea.
  Aaah, Dumnezeu e un alt capitol asupra caruia legile umane nu pot fi folosite, motiv pentru care zic sa il lasam afara din ecuatie.

 5. Păi atunci în discuție intervine următorul aspect: cînd anume poți fi etichetat după acțiunile tale? Cînd faci din respectiva acțiune un mod de viață sau cînd acțiunea este doar un eveniment, un episod singular?

  Pentru că poți să nu fii hoț (ca mod de viață, meserie) dar poți fi arestat pentru un singur furt.

  Părerea mea este că nu poți separa acțiunea de identitatea ta. Dacă ai furat, chiar și o singură dată, ești un hoț. Dacă ai mințit, ești un mincinos. Dacă dovedești după un timp că nu persiști în furt și minciună, atunci vei scăpa de acest „titlu”. Bine, există și unele domenii care pentru a te defini trebuie mai mult decît o acțiune, iar aici dau exemplul blogul. Nu e de-ajuns să faci un blog ca să fii blogger, dar pentru astea nu poți fi dat în judecată. Ne referim la lucrurile negative pentru care poți fi dat în judecată, fie de autoritățile lumii fie de Dumnezeu.

  Acum mă gîndesc la de ce să-L scot pe Dumnezeu din ecuație? Nu este El Judecător, nu a dat 10 porunci? Nu răspundem înaintea Lui înainte să răspundem în fața oricărei alte autorități? Înțeleg că vrei să porți discuția doar din prisma lumii, dar nu pot face asta. Threadul se referă la creștini. Știu că tu te-ai referit doar la „Nu poti fi dat in judecata pentru ce esti ci pentru ce faci.” Problema este că El te judecă pentru ceea ce ești. Ești rău, vei fi pedepsit, ești bun, vei fi cîntărit și răsplătit.

 6. da ..ar fi motive … anume faptul ca crestinii afirma ca exista Dumnezeu si nu pot dovedi asta intrun mod ,,adica nau dovezi palpabile..
  2 .in cazul in care sar da o lege ca Romania sa aiba o religie nationala u nu te ai supune legii ptca stiu ca nu ti ai parasi credinta .
  …ramane merew un „daca „..traim intro tara in care avem voie sa ne inkinam la cine vrem si sa credem in cine vrem si legile statului nu condamna crestinismul pt ca nu e ceva daunator …si kiar cei care fac legile in tara asta o parte din ei nu sunt crestini si nar putea da legi impotriva crestinismului ca sa fii judecat ..Andy io cred ca realitatea e alta si nu prea vad rostul intrebarii tale …oricum buna idee darr cred ca realitate e in partea opusa si avem libertate si nu poti judecat ptca esti crestin si nu cred ca se va intampla asta vreodata in Romania ptca statul nu e strans legat de o religie nationala ,autoritara,si nu exista dictatura ,,,te sfatuiesc sa te gandesti la un articol care sa puna in evidenta libertatea crestina si efectele negative ale acesteia,,,dar daca ai fi intro tara pagana ai putea fi judecat ptca esti crestin..exemplul lui Isus …El a fost acuzat pe nedrept kiar de cei care pretindeaw ca se inkina adevaratului Dumnezeu ..

 7. Eu as intreba aici cum mai e dinamica vietii crestine astazi? Faci cutare si cutare ca sa devi, sa fii, si sa ramai crestin (adica, in Cristos) – sau, esti crestin (in Cristos) si asta te imputerniceste (harul) sa traiesti cu adevarat si sa fii gasit „vinovat” ca porti semnele lui Cristos in trupul si viata ta? Pentru ca una scrie in Scripturi, alta vorbim la biserica, si alta facem…

  Ziceai despre cele 10 porunci, dar unde sunt cele 10 porunci in Noul Testament? Mie si nu doar mie mi se pare ca Apostolul Pavel streseaza enorm de mult ideea ca Isus este sfarsitul Legii (Romani 10:4 si contextul) – si ca noi suntem chemati dupa cum am primit pe Cristos Isus, asa sa si umblam in EL. Si daca am inceput in Duhul, sa si umblam in Duhul! Daca noi traim dupa cele 10 porunci, Cristos la ce ne foloseste? Daca pe noi legea ne ajuta sa fim sfinti, Cristos nu mai trebuia sa vina, si iarasi ma intreb, Cristos la ce ajuta – doar atat ca ne-a iertat pacatele pana in momentul convertirii? Iar acum ne pastram departe de pacat iarasi prin lege (ca parca am reusi) si cand pacatuim suntem in afara partasiei cu Dumnezeu?

  Numai harul – asa cum canta fr. Nicolaita Moldoveanu, doar harul ne pastreaza neincetat. El ne face credinciosi, si El ne tine credinciosi cu adevarat. Si HARUL lui Dumnezeu in viata mea e dovada pentru care as fi condamnat ca si crestin. Harul ne invata sa o rupem cu paganatatea, cu pacatul, si asta pentru ca stim ca Isus a murit pentru pacatele noastre *o data pentru todeauna*, ca prin jertfa Lui a impacat lumea cu Dumnezeu, ca avem intrare libera la Tatal, nu ca amicii nostri de sub Lege. Iar harul nu e un concept, harul e o Persoana – e Isus Cristos. In El si doar in El ne-a fost oferit!

  Iar cand intelegem acest lucru, nu mai vrem sa pacatuiesti – pentru ca intelegem ca pur si simplu pacatul nu se potriveste cu identitatea noastra de copii de Dumnezeu.

  Asta e dinamica vietii crestine, dupa Scripturi :) si as sublinia, dupa NOUL LEGAMANT – a fost initiativa lui Dumnezeu sa faca ceva *mai bun* – un legamant nou in Cristos (sa puna legea Lui, inauntrul nostru, prin Isus), si sub aceasta dinamica, esti crestin atata vreme cat crezi in Cristos, si in harul Sau salvator. Iar de aici, si traiesti! Nu invers.

  Nu ma uit in Scripturi ca sa vad cat de rau o dau in bara si ce plin de versete de morala gasim, si ce greu ii, sa stang din dinti, sa ma straduiesc, si apoi sa o dau iarasi in bara si mai rau. Ci ma uit in Scripturi, ca sa vad CINE sunt – iertat, mantuit, justificat, Cristos in mine, ca apoi sa ma intorc la aceleasi versete de morala gata sa le ascult *din inima*, nu de teama, ci de bucuria mantuirii, de bucuria harului ce mi s-a facut. Nu? :)

  Nu e mai usor asa? Nu e acesta adevarul, ca am fost mantuiti, ca nu mai exista condamnare pentru cei in Cristos, si acest adevar tot nu ne face liberi? Pacat ca predicam tot VT si astazi unde ascultarea de Dumnezeu era radacina relatiei cu Dumnezeu. Si oamenii n-au fost in stare sa asculte, pana cand a venit Cristos, care s-a smerit si s-a facut *ascultator* El in locul nostru, murind in locul nostru, pentru ca acum si noi sa putem fi ascultatori din inima. Iar in noul legamant, ascultarea si credinciosia sunt roade ale Duhului.

  Altfel, si cei religiosi, si cei cu evanghelia sociala, si cei ce fac fapte bune, fara credinta, din umanism, s.a.m.d sunt gasiti vinovati „de crestinism” din perspectiva lumii. Dar lumea e cam confuza cu privire la eticheta de crestini, de aceea as zice sa fim gasiti cu semnele *vietii* lui Cristos in noi – inainte de orice. El e dovada pentru care am fi vinovati :)

  Crezi ca ar trebui sa fie mai multe dovezi?

 8. Ciprian, cred că nu ai înțeles prea bine întrebarea :) Ideea era alta. Nu m-am gîndit nicio clipă că ai putea fi dat în judecată pentru faptul că ești creștin. Nu luați întrebarea literal, mot-a-mot. Întrebarea a fost pusă ca să tragem o morală, sau cel puțin să ne întrebăm singur: ce dovezi am în viața mea că sunt creștin? Sunt suficiente? Continui și perseverez în asta?

 9. Flavius, în primul rînd îți mulțumesc că ai avut răbdarea să-mi trimiți un comentariu destul de consistent. Dinamica vieții creștine de astăzi? În general sau în particular? Generalul nu este alcătuit tocmai din mai multe particularități, adică eu și tu?

  Da, ziceam de cele 10 porunci. Ce facem cu ele, le anulăm? Nu mai predicăm din VT? Ocupă 2/3 din Biblie. De acord cu tine în ce privește Legea, însă Domnul Isus spune că El a venit nu să strice Legea, ci s-o împlinească. Eu cred că cele 10 porunci nu sunt depășite, expirate, sunt încă valabile, dar acum nu mai suntem sub Lege, ci sub Har. Legea cerea sînge, și sînge a primit… și ce sînge scump… !

  Eu sunt de acord în totalitate cu ceea ce zici tu. Pe mine nu trebuie să mă convingi de lucrurile astea, pentru că deja sunt convins de Duhul.

  Din nou, cred că și tu ai înțeles puțin greșit întrebarea. Nu era vorba de o dare în judecată la propriu, literal, ci mai mult o parafrazare, puțină retorică și giumbușluc de litere. Ideea, așa cum i-am spus și lui Ciprian, este că întrebarea a fost pusă ca să tragem o morală, sau cel puțin să ne întrebăm singur: ce dovezi am în viața mea că sunt creștin? Sunt suficiente? Continui și perseverez în asta?

  Doresc multă înțelepciune tutuor ce trec pe aici și citesc cuvintele aceastea, să fie ca El să le descopere Adevărul și să-și dea seama de Harul lui Dumnezeu care încă există și astăzi, aici și acum.

 10. Sper totusi ca am inteles intrebarea initiala :) – dar am ales sa pasesc lateral si sa subliniez faptul ca dovezile cu care am putea fi gasiti crestini sunt destul de subiective. Singura dovada obiectiva e Cristos in noi. Altfel, Gigi Becali prin China ar fi bun de condamnat si ucis pentru dovezile pe care le vedem la el, ca sa dau doar un exemplu. Dar Dumnezeu nu e impresionat de fapte bune, si nici de pazirea Legii, faptele noastre bune stii cum sunt inaintea Lui, fara Cristos. Pavel a pazit legea cu felicitari din partea oamenilor, dar ii lipsea adevarata viata! Dumnezeu e multumit de noi pur si simplu purtandu-L pe Cristos in inimi si traind prin El. Acolo sunt roadele si dovezile.

  Cristos a venit sa ne dea *viata* asadar, nu un nou set de reguli. Ori, avand viata Lui in noi nu mai traim noi, ci El traieste in noi :) – si astfel eu pot sa zic liber si categoric ca legea nu imi trebuie. NT afirma clar acest lucru in multe randuri. Dumnezeu a desfiintat-o tot asa cum, daca vrei, imprimantele cu laser au desfiintat imprimantele cu ace. Si continuam sa printam, nu? :) Tot la fel, fara sa ne sprijinim pe Lege, sprijinindu-ne pe ceva mult mai bun, suntem neprihaniti, pentru ca Dumnezeu ne-a pus-o in inima, impreuna cu Cristos, prin operatia de la Golgota. Si functionam mult mai bine!

  De aceea sa tragem viata in noi prin sangele lui Cristos, nu doar morala dupa morala, ci viata! – si sa nu ne hranim in continuare din pomul cunostintei binelui si raului. E toata etica si morala acolo, dar acel pom tot nu e Pomul Vietii si nu are roadele vietii. Am raspuns asa cum am raspuns la prima interventie pentru ca intrebarea ta initiala serveste pe tava oarecum gandul (ori cel putin e prima mea impresie) ca aceste dovezi ar trebui sa fie de natura exterioara, fapte, morala, conduita… nu? sau gresesc. Poate ca nu am inteles pe deplin. Putem sa ne adancim mult si bine in intrebarea asta :)

  ALTFEL, sunt de acord cu tine – avem nevoie de dovezi – si asa cum mentionam mai sus, in raport cu intrebarea ta citim scris cu litere rosii in Scripturi :) – „dupa roade ii veti cunoaste”. Dupa Roade – roadele sunt dovezile noastre. Insa nu orice roade – ci roade crescute in Lumina lui Cristos nu la lumina Legii. De ce? Pentru ca multi se vor ridica la judecata, si vor zice… n-am facut noi cutare si cutare, atatea lucruri in numele Tau? Si Isus le va zice ca „nu ii cunoaste”. Roadele trebuie sa fie organice, curate, fara aditivi, crescute in acel pamant bun al inimii, cu motivatia singura ca Isus este vrednic ca eu sa traiesc pentru El, si in ascultare de El… Tot cu litere rosii citim o alta dovada, si anume ca oamenii vor cunoaste ca suntem ucenicii Lui daca vom avea dragoste. Si dragostea nu poate sa faca rau aproapelui, dragostea implineste Legea. Nu se deschide un alt orizont? O cale infinit mai buna? Degeaba s-a stresat Apostolul Pavel, Petru si Ioan in epistole sa arate slabiciunea legii si taria Evangheliei harului?

  Daca l-am predica pe Cristos ca tinta si capetenie a noastra, ca cel ce ne-a trasat cadrul si reperele, sunt convins ca L-am putea urma si impreuna cu noi L-ar urma mult mai multi oameni care stau in cumpana. Asta e evanghelia care are intradevar putere. Dar predicam in schimb de atatea ori doar religie, morala si etica, intr-o dinamica ce porneste de la mine / de la om – omul dorind dupa ce a primit mantuirea in DAR sa isi castige harul, vrednicia, justificarea, iertarea pentru pacatul de ieri, in fata lui Dumnezeu, prin fapte.

  Apoi Andi, fara sa te supar, eu chiar n-as predica VT – in adevaratul sens al predicarii (!). Vechiul Testament nu e nici o Evanghelie, e o istorie a neputintei, a esecului, a deznadejdii. Totusi, o istorie plina de promisiuni, conturand umbra Celui promis – Mesia. Si de ce Pavel si apostolii nu a predicat VT? De ce Pavel afirma ca nu se lauda cu nimic altceva decat cu crucea lui Cristos prin care a murit fata de pacat si el, si nu vrea sa predice altceva decat pe Cristos cel rastignit? Eu unul nu predic VT decat pentru ceea ce este – o UMBRA a lucrurilor ce le avem acum, azi, in Cristos… si intradevar, ce extraordinar e sa vedem diferenta dintre UMBRA si CRISTOS, dintre Lege si Har. De aceea, cand m-am casatorit si cand cea care urma sa-mi fie sotie in cateva minute pasea pe culoar, priveam la ea, nu la umbra ei :) Nu eram fascinat de umbra ei, ci eram coplesit de chipul ei. Si la fel si cu Cristos.

  Pacat insa ca biserica se intoarce sa admire destul de des umbra lui Cristos pierzand din vedere frumusetea Lui si a Evangheliei. Pacat ca amestecam Vechiul cu Noul. punem vinul nou in burdufuri vechi, fara sa realizam ca Dumnezeu a desfiintat pe cele dintai (Legea) ca sa puna in loc un nou legamant, vesnic, in Cristos, facut pe fagaduinte mult, mult, mai bune. (Evrei 10:9 cu privire la cuvantul „desfiintare” + contextul).

  Noi azi il avem si il vedem pe Cristos care este chipul Tatalui nevazut. Un Tata care isi gaseste toata placerea in Fiul Sau preaiubit, si ne-a poruncit sa ascultam de EL intr-un moment cand de fata erau si Moise, si Ilie, – si legea, si proorocii :) De El sa ascultam; Cristos e sfarsitul legii, si asta nu ar trebui sa ne sperie, ca vai de mine cum ma voi descurca fara lege, pentru ca El e si implinirea Legii, cum ai spus si tu. Dar, ca si o concluzie, viceversa nu se potriveste, implinirea legii NU e Cristos, nu e crestinism, iar dovezile noastre in ce priveste crestinismul sunt subiective daca judecam numai faptele omului, morala omului, ori chiar cunostintele omului. Sunt oameni morali, integri, plini de fapte bune, care nu cred in Isus, si sunt profesori doxa de Biblie dar fara semnele vietii lui Cristos in ei. Si mai suntem atatia tari in cultura crestina, cu bratari, cu tricouri crestine, s.a.m.d. Acestea nu certifica nimic pana la proba roadelor si a dragostei.

  Definitia dragostei in Scripturi e o Persoana asa cum spuneai. E Dumnezeu. Problema e ca noi facem din dragoste o lista si traim mai degraba cu liste asa cum s-a propus, decat cu Dumnezeu… Isus e Fiul Preaiubit al Tatalui – de El sa ascultam :)

 11. Andrei,

  La o judecata impotriva lui John Wesley si inca a catorva credinciosi, sala era tixita cu popor. Judecatorul a intrebat pe cel care le-a intentat procesul ca de unde stie ca acestia i-au convertit sotia.

  El a raspuns: „Domnule judecator, pana ce nu a mers printre ei, avea o limba ascutita ca o sabie. Acum e tacuta ca un miel”.

  „Duceti-i de aici” – a zis judecatorul – „lasati-i sa converteasca pe toate artogoasele din orasul nostru”.

  Da, Hristos Domnul schimba viata in mod vizibil. Chiar daca mai sunt „nebuni” made on Romania ca Pavel Corut care este de „alta parere”.

  Mi-ar place sa fiu dat in judecata pentru ca am ajutat pe altii sa vina la Hristos. Nu stiu insa daca judecatorii din Romania mai au acelasi bun simt si valori care din Anglia de altadata (nici actuali judecatori britanici, nu mai sunt ca cei de altadata)

  Marius Motora

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s