Dilema celor 10 fecioare (2)

În primul articol am răspuns la întrebarea: de ce au fost catalogate drept nechibzuite cele 5 fecioare care au rămas fără untdelemn în candelă.

Astăzi doresc să mai ridic o problemă, care stă agățată de răspunsul fecioarele înțelepte către cele nechibzuite:

„Nu; ca nu cumva să nu ne ajungă nici nouă, nici vouă.”

Întrebare:

Dacă cele 5 fecioare înțelepte le iubeau pe cele nechibzuite, nu ar s-a fi cuvenit să împartă cu ele uleiul?

Prin urmare, dragostea a fost acoperită de glasul înțelepciunii?

Și mai mult încă, nu puteau cele 5 înțelepte să le dea celor nechibzuite candelele lor, să facă schimb, dacă aveau dragoste față de ele?

Sau dragoste dragoste, dar uleiu-i pe bani?

Nici vorbă să nu fi arătat dragoste. Să nu uităm că răspunsul fecioarelor înțelepte continuă în felul următor:

„[…] mai bine duceți-vă la cei ce vînd untdelemn și cumpărați-vă.”

Totuși, dragostea sacrifică totul, se dă pe sine, dar pînă la momentul în care e vorba de pierderea mîntuirii? Cred că da. A refuza pe cineva nu înseamnă lipsă de dragoste. Dacă acel lucru îți pune în pericol mîntuirea, atunci acel lucru nu merită atenție, din simplul fapt că mîntuirea a fost cumpărată cu sîngele Domnului Isus, cel mai mare preț al Universului întreg, cu cea mai mare dragoste.

Părerea mea este că ai de ales între două lucruri, dacă ești pus într-o situație ca fecioarele înțelepte: să iubești mai mult pe cel în nevoie (cu posibilitatea de a-ți periclita mîntuirea) sau să iubești mai mult pe Domnul și mîntuirea dată de El. Tot timpul voi alege a doua variantă. Dragoste nu e slabă, dragoste nu se lasă impresionată, dragostea nu e bleagă. Dumnezeu este dragoste, iar Dumnezeu în nici un caz nu cade la învoială și nici nu se mișcă de pe poziția Lui: fecioarele știau că vine Mirele, știau că trebuie să se pregătească corespunzător, știau pedeapsa, știau totul. Dragostea Lui le-a arătat aceste lucrui, a făcut totul pentru ele, dar vine vremea cînd Dumnezeu Dragoste, devine Dumnezeu Judecător, iar atunci, în înțelepciunea Sa, va judeca toate lucrurile și va face dreptate divină, chiar dacă acum nouă nu ni se prea pare a dragoste.

4 gânduri despre „Dilema celor 10 fecioare (2)

 1. acum daca tot te-ai apucat de intrebari….mai este una :D
  Ai afirmat in postarea anterioara ca vina fecioarelor neintelepte a fost ca au parasit locul de veghe. Pai fecioarele intelepte le-au sfatuit sa faca tocmai acest lucru. Cum se poate ca in dragoste sa calauzesti pe celalalt pe calea pierzarii? :D
  pilda asta e in orice caz mult mai complicata decat cum ne-a fost prezentata pe cand eram copii….marturisesc ca nu ma asteptam la asa dileme si la asa inferentze ciudate!

 2. Bine punctat. M-am gîndit și eu la asta. Asta ar însemna că fecioarele înțelepte le-au dat un sfat draconic? Cum se împacă? Cine are o rezolvare? – varianta I

  Dacă untdelemnul simboliza Duhul Sfînt, cine vindea Duh Sfînt? – varianta II

  Părerea mea este destul de clară asupra pildei. Merg pe varianta următoare:

  Mirele este Domnul Isus. Fecioarele suntem noi. Unii vor fi suficient de înțelepți încît să fi vegheat și să fi prins venirea Lui. Mă gîndesc că e posibil ca fecioarele înțelepte să reprezinte mireasa Lui, adică cei răpiți, iar cele nechibzuite cei rămași pe pămînt, care vor fi ratat răpirea, dar care vor mai avea o șansă. Ideea este: vegheați căci nu știți clipa și nici ceasul, aveți grijă să aveți tot ce vă trebuie la sosirea Mea!

 3. Iar aici intrăm iarăși în: „se poate sau nu se poate pierde mîntuirea?”

  Dacă nu se poate pierde, ce facem? Ne culcăm? Că deh, suntem mîntuiți, de-acuma viață și acordeoane, viori și țambale! :D

  neh, nu merge așa. Cine ne lămurește?

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s