Spune-mi cum gîndești ca să-ți zic… unde îți vei petrece veșnicia

Să aveți în voi gîndul acesta, care era și în Hristos Isus. (Filipeni:2:5)

Astăzi o să privim la importanța gîndurilor pe care le avem și a felului nostru de a gîndi asupra vieții în general, și cum acestea ne pot influența locul unde ne vom petrece veșnicia.

Psihologii au studiat numeroase cazuri în care schimbarea modului de a gîndi și raționaliza lucrurile au schimbat în mod radical stilul de viață al celui ce a început să gîndească altfel. Cu alte cuvinte, cei ce au început să gîndescă corect și pozitiv despre viața lor, au observat că aceste gînduri au început să se materializeze în viețile lor și în stările de spirit.

Ceea ce noi gîndim despre noi înșine, despre ceilalți și despre Dumnezeu ne va afecta în mod direct viețile noastre. Un copil căruia i s-a spus de mic că nu este bun de nimic va începe să gîndească în acest fel, că nu este bun de nimic, și prin urmare va ajunge un… bun de nimic. Dar dacă un copil este apreciat și acesta începe să gîndească pozitiv și corect despre el însuși și despre ceilalți, atunci acesta se va dezvolta normal și va ajunge, probabil, un om care va putea să se descurce în viață.

Henry Ford spunea așa: „Fie că gîndești că poți, fie că gîndești că nu poți, oricum ai dreptate.” De reflectat. Este un mare adevăr, din cîte îmi dau eu seama.

Iată ce spune Domnul lui Iosua, cel ce avea să-l înlocuiască pe Moise și să preia sarcina dificilă de a conduce poporul Israel:

„Cartea aceasta a legii să nu se depărteze de gura ta; cugetă asupra ei zi şi noapte, căutând să faci tot ce este scris în ea; căci atunci vei izbândi în toate lucrările tale, şi atunci vei lucra cu înţelepciune.” (Iosua 1:8)

Am subliniat cuvîntul cugetă pentru că are o importanță deosebită despre ceea ce discutăm noi aici: cum gîndurile noastre ne pot influență veșnicia. Nu cred că Domnul l-a pus pe Iosua degeaba să se gîndească zi și noapte la Cuvîntului lui. De asemenea, refuz să cred că Iosua ar fi putut să izbîndească în lucrările lui (de conducere sau relația sa cu Domnul) dacă nu s-ar fi gîndit în prealabil la ce anume e corect și bine de făcut înaintea Domnului. Și uite așa, ajunge la un punct în care se declanșează o adevărată reacția în lanț. Iată cum anume gîndurile noastre ajung să ne determine cum vom trăi și unde ne vom petrece veșnicia:

Gîndul nostru se materializează în alegeri și atitudini

1. Gîndesc că e mai bine să mai privesc o oră la TV decît să citesc o carte, ori Biblia, prin urmare voi alege să deschid TV-ul și să-mi petrec timpul acolo.

2. Gîndesc că e mai bine să citesc o oră din Biblie, prin urmare voi alege să deschid Biblia și să-mi petrec timpul cu Dumnezeu.

Alegerile și atitudinile se transformă în fapte concrete

1. După ce am ales că voi petrece timpul în fața TV-ului, voi face asta, în mod concret: îmi iau ceaiul și popcorn-ul și mă voi uita la serialul de la 7 seara.

2. După ce am ales că voi petrece timp cu Dumnezeu, voi face face asta în mod concret: îmi iau ochelarii și voi deschide Biblia, apoi mă voi ruga. Ora 7 pare prielnică pentru un timp de părtășie cu El.

Faptele noastre repetate se transformă în obiceiuri

1. Pentru că am ales să mă uit la serialul de la 7 seara în mod constant în ultimele zile, acest lucru se va repeta mereu, transformîndu-se într-un obicei.

2. Pentru că am ales să petrec timp cu Dumnezeu citind din Cuvînt la ora 7 seara, acest lucru se va repeta și în alte ocazii, transformîndu-se într-un obicei.

Obiceiurile noastre se transformă în stil de viață

1. Chiar dacă se va termina serialul pe care îl privesc de atîta timp, deja sunt obișnuit ca la ora 7 să sta în fața televizorului. Acesta face parte din viața mea.

2. Chiar dacă uneori nu voi putea sta la ora 7 cu Domnul, sau citind din Cuvînt, deja sunt obișnuit să am părtășie cu El. Acesta face parte din viața mea.

Stilul nostru de viață decide unde ne vom petrece veșnicia

Concluzia e foarte ușor de tras, pornind de la exemplele paralele oferite mai sus. Modul în care gîndești și te raportezi la fiecare lucru din viața ta se va transformat absolut inevitabil și fără excepție într-un mod de viață care eventual îți va determina veșnicia. Un mod de viață în care Dumnezeu primează este un lucru de dorit în viața fiecărui om. Dacă gîndurile mele sunt îndreptate asupra Lui, atunci acesta va face parte din viața mea. Voi căuta să stau mai aproape de El, să-L ascult mereu, să-I discern voia și să umblu cu o minte limpede, ce vede clar Adevărul.

De aceea, iată ce spune Pavel despre importanța unei minți limpede, care să aibă gîndurile transformate și îndreptate spre Dumnezeu:

Să nu vă potriviţi chipului veacului acestuia, ci să vă prefaceţi, prin înnoirea minţii voastre, ca să puteţi deosebi bine voia lui Dumnezeu: cea bună, plăcută şi desăvârşită. (Romani 12:2)

Doar o minte înnoită, cu gînduri îndreptate spre El va putea deosebi voia Lui, va putea deosebi pe cine să urmeze și unde va petrece veșnicia.

Și cînd mă gîndesc că toate acestea de mai sus pornesc doar de la felul nostru de a gîndi…

„Ferice de omul care […] își găsește plăcerea în Legea Domnului, și zi și noapte cugetă la Legea Lui!” (Psalmul 1:1,3)

2 gânduri despre &8222;Spune-mi cum gîndești ca să-ți zic… unde îți vei petrece veșnicia&8221;

  1. da ..e f adevarat andy …ai dat exemplul ala in care unui copil i se spune ca e bun de nimic ..el va ajunge un nimic…unii vor critica asemenea oameni buni de nimic spunand ca de fapt ei nu vor sa devina buni la ceva..vroiam sa punctez faptul ca persoanele care ti se adreseaza cu afirmatii menite sa te ingroape au un impact nimicitor asupra ta… ptca de curand am aflat ca lucrul asta se keama „blestemul autoritatii ” si fiecare din noi putem lega cu un asemenea blestem pe o persoana..
    cat despre restul articolului ceea ce ai scris u ma duce cu gandul la faptul ca la Dumnezeu gandurile sunt considerate ca si fapte ..ptca asa cum ai mentionat si u ..gandurile se transforma in fapte ,faptele se transforma in obiceiuri ,si obiceiurile se tranforma in caracter.si caracterul iti hotaraste destinul .(deci si vesnicia )..daca gandurile tale pacatoase nu sunt eliminate din faza incipienta atunci ele vor deveni fapte …

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.