Oameni chemați la a gîndi și a cunoaște

Poporul meu piere din lipsă de cunoștință. (Osea 4:6)

Lipsa de procupare pentru formarea unei culturi generale nu doar bogată dar și variată este o boală ce roade parcă mai tare acum ca niciodată generația de oameni tineri, viitori conducători de familii, biserici, instituții, țară.

S-a creat o aură generală de anti-intelectualism și de oprimare a valorilor încît am ajuns să îmbrățișăm ca normă și normal ceea ce ar trebui să fie văzut ca o ofensă adusă capacității intelectuale formidabile pe care Dumnezeu a pus-o în mintea omului.

Ca bărbat, simt ca lucru de bun simț să mă pregătesc, să mă informez și să fiu gata să întrețin o discuție civilizată și la un nivel decent. Iar ca orice bărbat, mă gîndesc că într-o zi va trebui să pot fi capabil să conduc o familie, un grup de rugăciune sau să pot expune în 15 minute cîteva lucruri din Scriptură. Iată ce spune Dumnezeu despre bărbații care trebuie să conducă:

Luaţi din seminţiile voastre nişte bărbaţi înţelepţi, pricepuţi şi cunoscuţi, şi-i voi pune în fruntea voastră. (Deuteronom 1:13)

Cu alte cuvinte, nu oricine e demn și potrivit ca să-și asume o funcție de conducere. Bărbaților li se cere să fie înțelepți, pricepuți și cunoscuți (la ce se referă „cunoscut”? Un om intelectual, care știe lucruri sau un om popular? – posibil puțin din ambele – dar dacă stau și mă gîndesc că noi trebuie să fim cunoscuți în lume pentru purtarea și faptele noastre bune, atunci îmi este puțin mai ușor să înțeleg la ce face referire termenul așa cum a fost el tradus aici). Un articol frumos despre conducere, aici.

De unde apare acest pericol al anti-intelectualismului?

Societatea în care trăim? Dar societatea nu este formată din noi, fiecare? Din mine și tine? Atunci?

1. Preocupări pentru cu totul altceva decît Scriptura. Biblia spune în Osea 4:6 că Israel a lepădat cunoștința și a uitat Legea. Oare nu din exact aceeași cauză suntem puși în fața acestui fapt împlinit al lipsei de preocupare pentru a cunoaște, a descoperi, a ști – și cel mai important: a ști ce e corect și bine de știut, a ști care sunt standardele și valorile înalte, nu cîmpiile și șesurile line, ci vîrfurile munților!

Mai jos, în versetul 11 spune că vinul, mustul și curvia iau mințile omului. Păi dacă e vorba de așa, iată aici o statistică impresionantă la numărul de căutări pe Google între Isus și sex. Lucrurile sunt cum nu se poate mai clare. Concluziile le extrageți singuri, că nu-s așa grele, ci sunt clare pentru cei ce au mintea deschisă.

2. Lipsa unei gîndiri corecte, mature și folositoare, cu scop. Atunci cînd gîndim producem un bun intelectual. Dar Dumnezeu ne poruncește să gîndim corect și matur. Doar în acest fel are cum să se nască cunoștința. În acest film John Piper atinge cîteva aspecte extraordinare în ceea ce privește GÎNDIREA. Lipsa unei gîndiri corecte și mature nu duce doar la apariția „retardului intelectual” ci și la slăbirea dragostei noastre pentru Dumnezeu, deoarece El ne poruncește să-L iubim cu tot ce avem, iar asta include inima și mintea nostră. Dacă aceste mijloace prin care Îl putem iubi sunt compromise, atunci și dragostea noastră pentru El slăbește. A gîndi e lucru mare, doar că puțini se obosesc s-o facă într-un mod corect, matur și folositor.

*sursa imaginii: Envios

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s