Cucerind Frica de incertitudine

Spuneți celor slabi de inimă: „Fiți tari și nu vă temeți!”
(Isaia 35:4)

Există mai multe feluri de Frici. Frica de uși deschise ar fi una sau de înălțimi. Acestea se numesc fobii, care nu sunt bune neapărat. Apoi mai există frica de incertitudine, de necunoscut, frica de a traversa un rîu învolburat, care nici acestea nu sunt bune sau rele neapărat. Al treilea tip de frică este frica de Domnul.

Dar atunci cînd vorbim de a trăi o viață plină de frică, atunci spunem că această frică este una rea. M-am uitat la un film-trailer realizat de desiringGod (recomandat) unde un deținut spune așa: „My biggest challange for me was overcoming Failure.” (Cea mai mare provocare a mea a fost să depășesc Eșecul.) Apoi m-am gîndit și m-am întrebat: Care este cea mai mare provocare a noastră, a creștinilor?

Cu siguranță că fiecare alt om are o altă provocare personală, pe care el o numește „cea mai mare”, dar dacă stăm și ne gîndim, fiecare om a avut momente de frică din două motive simple:

1. Au fost și încă sunt momente din viața noastră cînd am trăit și mai trăim uneori în afara Dragostei. Simțim cum parcă Dumnezeu se depărtează de noi (cînd de fapt noi ne depărtăm de El) și se instalează frica. (În dragoste nu este frică – 1 Ioan)

2. Ne-am confruntat cu provocări de tot felul care au implicat incertitudini și nesiguranță, începînd de la examenul de BAC, intrarea la facultate, obținerea unui loc de muncă, pierderea locului de muncă, tăierea de salariu sau pur și simplu orice ține de prezent sau viitor asupra căruia nu avem control. Din cauză că dorim să deținem controlul ne este frică în domeniile unde nu avem control, cum ar fi… viitorul nostru.

Dacă o să dau versete gen „În dragoste nu este frică.” nu o să ajut pe nimeni cu acest articol pentru că poate cei mai mulți cunoaștem acest verset pe de rost dar încă nu ne-am oprit să ne gîndim ce înseamnă acest lucru cu adevăr. Chiar așa, ce înseamnă că în dragoste nu mai este frică?!

Cînd ți-a fost frică ultima dată? Mie mi-a fost atunci cînd am fost în spital. Care a fost cea mai mare nevoie a ta în mijlocul fricii? Nu era cumva nevoia de certitudine că totul este sub control? Poate da, dar doreai mai mult. Știi că nu tu poți deține controlul asupra nici unui lucru, dar știi că există Cineva care îl deține. Deși doreai liniște și pace în mijlocul fricii, totuși tu doreai de fapt pe Dumnezeu. Îți doreai să stai la adăpostul Celui ce deține controlul, la adăpostul lui Dumnezeu și știai că atunci frica ar fi dispărut.

„Deznădejdea omului nu este nicidecum o deznădejde datorată lui Dumnezeu, ci deznădejde din pricina a tot ceea ce nu este Dumnezeu. Dincolo de această deznădejde se află speranța creștină, încredințarea că numai Dumnezeu îi este de ajuns omului.” (William McNamara)

Nu este nimic rău în a-ți fi frică. Marii oameni ai lui Dumnezeu au fost cuprinși de poate cel mai omenesc sentiment: frica. Dar diferența între ei și alți oameni de pe timpul lor a fost că ei au cucerit și depășit frica lor. Decît frică de lume, mai bine frică de Dumnezeu. Așa se cucerește frica: prin frica de Domnul. Frica de Domnul este începutul înțelepciunii, iar înțelepciunea te învață că toate lucrurile sunt sub control atîta timp cît și tu ești sub controlul Domnului, sub prelata lui de protecție.

Înțelepciunea te învață să pleci urechea la Cuvîntul Domnului și să crezi ce spune! Spuneam altădată că ar fi timpul să începem să-L credem pe Dumnezeu pe Cuvînt! Să credem. Iată ce spune Domnului poporului Său:

Împliniţi legile Mele, păziţi poruncile Mele şi împliniţi-le; şi veţi locui fără frică în ţară. (Levitic 25:18)

Și-L mai cred pe Cuvînt atunci cînd spune: „Eu am venit ca oile Mele să aibă viață, și s-o aibă din belșug!” (Ioan 10:10). Știi de ce Cuvîntul lui este o cadelă pe cărare și nu un far pe autostradă? Deoarece candela luminează doar la următorul pas, pe cînd farul luminează întreaga stradă. Dumnezeu dorește să trăim în dependență strictă de El, pentru ca frica de incertitudine și întuneric să fie alungată doar atunci cînd luăm în mînă lumina Scripturii pe cărarea vieții.

O viață din bleșug, nu orice viață. O viață plină de certitudine, o viață cu o frică cucerită de o altă frică: frica de Domnul. Așa se cucerește această frică de întuneric.

În cartea sa, Neașteptata întorsătură a vieții, David Jeremiah vorbește mult despre frică. Este o carte pe care poate vei dori s-o citești. Mai există încă multe cărți care tratează pe larg acest subiect al Fricii. Mă gîndesc la Înfruntă-ți uriașii sau Outlive your Life și Fearless (pe care nu am citit-o, dar cunoscîndu-l pe autor, sunt sigur că e o carte excelentă), de Max Lucado. Cred că și în cartea Călătorie fără bagaje vorbește despre frică. Te încurajez să le cauți și să le citești.

Dacă te confrunți cu frica în viața ta, aș dori să-mi spui ca să ne putem ruga împreună pentru aceasta. Poți lăsa un comentariu la acest articol (pe care nu-l voi publica dacă nu dorești asta, sau îl voi publica pentru ca mai mulți să se poată ruga pentru tine) sau scrie-mi.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.