Același Domn. Aceleași nevoi. Forme diferite

Nu forma, ci conținutul este cel ce a străbătut veacurile. Doar că de multe ori conținutul a trebuit să capete diferite forme ca să fie perceput.

Fiți înțelepți ca șerpii și fără răutate ca porumbeii, ne spune Domnul Isus.

Trăim într-o lume care se schimbă pe zi ce trece, iar odată cu ea se schimbă și nevoile ei. Singurul reper care rămîne nealterat este Adevărul și realitatea păcatului. Restul pare să se schimbe mereu. Dacă dorim să rămînem etern conservatori ai credinței creștine, hai să-i conservăm principiile și nu forma. Dacă este să fim tradiționaliști, hai să facem o tradiție din disciplinele spirituale și nu din lucruri complet neesențiale, cum ar fi ora la care începe programul la biserică, ordinea în care se desfășoară programul. Dacă dorim să fim înțelepți, hai să fim înțelepți ca șerpii, unduindu-ne după nevoile și asperitățile vieții și nu după tradiție de dragul neschimbării.

În SUA programul de duminică dimineață începe la ora 11. De 300 de ani de cînd există SUA biserica a început la 11. Dacă întrebi pe cineva de ce începe programul la ora 11, vor spune: „Pentru că așa a început totdeauna”. Dacă mergi mai departe și întrebi din nou: „Dar de ce a început așa întotdeauna?” aproape nimeni nu va ști să răspundă. Răspunsul este însă unul simplu: După anii 1700, majoritatea coloniștilor englezi erau fermieri și treaba pe la fermă se termina aproape de 11, cînd animalele erau hrănite și totul pus la loc. Apoi toți veneau la biserică.

Ceea ce doresc să subliniez aici este faptul că este posibil ca programul bisericii noastre să nu mai fie necesar să înceapă la 11, ci poate e mai util să înceapă la 9, doar că de cele mai multe ori ne temem să nu cumva să încălcăm sfînta tradiție. Există lucruri pe care le facem pentru că așa le-am făcut din totdeauna, însă uităm că este posibil ca acel lucru să-și fi pierdut… actualitatea, și ar putea fi făcut altfel, mai ușor, mai eficient, mai plăcut.

Am citit Noul Testament și nicăieri nu am găsit indicații exterioare, referitoare la formă, exacte despre cum trebuie practicată viața de ucenic al Domnului Isus. Toate principiile expuse în Scripturi se referă la interiorul ființei noastre. Însă cum toate lucrurile din lumea materială trebuie să îmbrace o formă, aceasta s-a conturat într-un fel sau altul în timp. Conținutul prezentat de Scripturi a luat o formă așa cum Dumnezeu S-a întrupat în formă de om. S-a îmbuteliat Dumnezeirea într-un trup de carne. Există riscul ca și noi creștinii să fi îmbuteliat frîngerea pîinii, programul de biserică, cuvintele rostite în rugăciune sau comportomentul de la biserică în forme fixe, rigide și deja plictisitoare.

Este nevoie de schimbare în mentalitatea creștinilor de astăzi. Pe a unora este imposibil de schimbat, dar trag nădejde că generația mea va dori și va afla schimbarea – o schimbare mobilă, flexibilă, reală și conform nevoilor reale ale lumii flămînde de Dumnezeu. Doresc să fiu parte din schimbare.

Mîine voi scrie o continuare a acestui articol și voi prezenta ceea ce am învățat despre Schimbare în conferința fratelui Stuart Briscoe, unde acesta a împărtășit din experiența sa de peste 40 de ani ca pastor într-o biserică.

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s