Care sunt riscurile lucrării cu necreştinii şi cum le pot face față?
Respingerea
Aminteşte-ţi că tot ceea ce ai de făcut este să legi o relaţie de prietenie cu cealaltă persoană. Nu vei avea întotdeauna succes, dar dacă rămâi conştient de faptul că demnitatea ta stă în Dumnezeu, şi nu în părerea celorlalţi despre tine, vei fi capabil să rişti şi să fii tu acela care spune primul „salut!”. Oamenii sunt însetaţi de dragoste. Dacă într-adevăr te vei concentra asupra iubirii celuilalt, şi nu asupra nevoii de a fi acceptat, atunci probabil că vei reuşi.
Contaminarea
Necreştinii au tot felul de obiceiuri pe care creştinii le găsesc dezgustătoare sau fiind sub limita moralităţii. Dacă mergi la prietenul tău acasă, pentru a-l vizita, organismul îţi poate fi poluat de fumul ţigărilor pe care le fumează, poţi fi jignit de limbajul pe care îl foloseşte sau ţi se pot oferi filme pornografice. În aceste situaţii, aminteşte-ţi că prietenul tău este captiv într-un întuneric gros. Dumnezeu este mult mai preocupat acum de a-l elibera, decât de a-i curăţa comportamentul. Aşadar, nu-l judeca; roagă-te Lui pentru răbdare şi empatie. Fii gata să-ţi murdăreşti mîinile sau hainele pentru a-l salva. Dragostea costă.
Atunci cînd ţi se oferă ceva imoral, aceşti paşi te vor ajuta să ieşi din situaţie, fără a afecta în vreun fel relaţia dintre voi:
1. Cunoaşte-ţi limitele (ceea ce tu crezi că e greşit şi de asemenea, ceea ce ştii că nu poţi stăpâni, nu poţi controla).
2. Recunoaşte că interpretarea ta a sistemului de valori creştine nu este universală (asta te va ajuta să nu-ţi judeci prietenul).
3. Asumă-ţi responsabilitatea şi acceptă ideea că acea situaţie este o problemă pentru tine ( În loc să spui „Biblia spune că este greşit”, poţi spune „Ştii, tipul acesta de film dăunează minţii mele”).
4. Încearcă să duci conversaţia mai departe, sugerând un alt subiect sau chiar schimbându-l subtil.
5. Evită să faci din acestă situaţie o oportunitate să te identifici ca şi creştin (Vrei să asociezi creştinismul cu dragoste, milă, har, speranţă, nu cu abstinenţa de la lucrurile ce i se par distractive prietenului tău).
Aceşti paşi arată că tu ai făcut deja un studiu personal al Bibliei şi o cercetare a sufletului, determinând:
• Ce spune Cuvîntul lui Dumnezeu despre standardele morale;
• Ce poţi controla şi ce nu poţi controla, în mod personal;
• Care sunt standardele tale personale, bazate pe cele de mai sus.
Lipsa comunicării
Cei mai mulţi dintre creştini şi necreştini văd lumea într-un mod cu totul diferit şi vorbesc chiar limbi diferite. Să observăm întrebările de pe paginile 87-91 cu privire la viziunea lumii.
Cine sunt eu?
Necreştinii spun : ”Sunt un individ izolat şi separat. Sunt un animal cu un creier foarte dezvoltat, o fiinţă superioară. Am apărut din întâmplare.” Sau „Sunt Dumnezeu ori parte din Dumnezeu.”
De ce sunt aici?
Necreştinii răspund: „Nu ştiu.” Sau : „Nu am alt scop decât acela pe care singur mi-l propun, cum ar fi să capăt putere, plăcere şi acceptarea oamenilor din jur.” Sau : „Să ajung ca Dumnezeu în cunoaştere.”
Cum a apărut lumea?
Necreştinii: „Din întâmplare.”
Ce se ascunde în spatele lumii?
Necreştinii: „Nimic.” Sau „Nu sunt sigur”. Sau „Spiritul fiinţei şi nu Creatorul este responsabil de asta.”
Felul în care o persoană răspunde acestor patru întrebări îi determină valorile, şi în final, comportamentul.
Pentru a comunica unui necreştindragostea Lui Dumnezeu şi adevărul, trebuie să folosim termeni pe care acesta îi înţelege şi să pornim de la un punct pe care el îl consideră relevant. Astfel, trebuie să fim atenţi la limbajul pe care îl foloseşte şi la felul în care, inconştient, răspunde celor patru întrebări. Trebuie să evităm termeni ai jargonului creştin (mântuire, neprihănire, ispăşire, naştere din nou, etc), termeni care nu redau nimic pentru necredincioşi.
Necreştinul este în întuneric, astfel depinde de noi să folosim un limbaj clar şi să desluşim nivelul la care acesta se află. De asemenea, depinde de noi să rămânem tari în propria noastră viziune asupra lumii si în propriul sistem de valori, fiind siguri ca nu suntem ameninţaţi sau dezorientaţi de ceilalţi.
Pierderea timpului
Orice relație ia timp, și majoritatea creștinilor sunt supra-angajați în asta. Aranjează-ți programul și vezi cum poți construi relația ta cu necreștinii în timpul lucrurilor pe care oricum le faci – muncă, timp liber, părtășie cu alți creștini. Întreabă-L pe Dumnezeu din ce activități ar trebui să te oprești pentru a avea timp și de necreștini.
Eșecul
Amintește-ți că Dumnezeu este responsabil pentru o naștere din nou sănătoasă. Tu ești doar ajutorul Lui.
Dacă simți că îți lipsesc daruri necesare – ospitalitatea, organizarea, fluența verbală, abilitatea de a conduce un studiu Biblic – probabil că ai dreptate. Dumnezeu i-a creat pe creștini cu diferita daruri astfel încît să lucrăm împreună ca un trup. Găsește și alți creștini care să se roage și să lucreze împreună cu tine, ca o echipă.
Cărți despre evanghelizare
Aldrich, Joe. Gentle Persuasion și Life-Style Evangelism. Portland, Oreg.: Multnomah Press, 19888 și 1983.
Petersen, Jim. Living Proof. Colorado Springsm Colo.: NavPress, 1989.
*Tradus de Andrei și Bianca din cartea A Compact Guide To The Christian Life, K. C. Hinckley