Pesah – a trece pe lîngă

Poate că nu ai știut unele dintre cele ce le voi pune aici, și dacă le-ai știut, atunci ți le vei aminti:

Paștele evreiesc denumit Pesah este sărbătoarea pe care poporul evreu o sărbătorește pentru a își aduce aminte de eliberarea lor din robia egipteană. Pesah înseamnă a trece pe lîngă (engl. Passover) și vine de la acel eveniment unde Domnul a cruțat viețile întîilor născuți din casele evreilor încă aflați în robia egipteană, cînd El trecea pe lîngă o casă și vedea ușiorii ei unși cu sînge, nu omora întîiul născut ci trecea pe lîngă, trecea peste acea casă „marcată” cu sînge. Asta înseamnă Paștele sau Pesah – a trece pe lîngă.

12. În noaptea aceea, Eu voi trece prin ţara Egiptului, şi voi lovi pe toţi întâii-născuţi din ţara Egiptului, de la oameni până la dobitoace; şi voi face judecată împotriva tuturor zeilor Egiptului; Eu, Domnul.
13. Sângele vă va sluji ca semn pe casele unde veţi fi. Eu voi vedea sângele, şi voi trece pe lângă voi, aşa că nu vă va nimici nici o urgie, atunci când voi lovi ţara Egiptului.
14. Şi pomenirea acestei zile s-o păstraţi, şi s-o prăznuiţi printr-o sărbătoare.
(Exodul capitolul 12:12-14)

Pesah are o dată fixă, anume 14 Nisan – Nisan este prima lună din calendarul ebraic, și înseamnă „primele fructe” în limba sumeriană, de unde și provine (nisag). Această lună corespunde lunii aprilie a calendarului nostru.

Pesah este tot timpul sărbătorit conform instrucțiunilor date de Domnul în Exod 12. Redau aici doar versetul 11, restul capitolului îl poți citi online AICI

11.Când îl veţi mânca, să aveţi mijlocul încins, încălţămintele în picioare, şi toiagul în mână; şi să-l mâncaţi în grabă; căci sunt Paştele Domnului.

Lucrul acesta se face pentru a aminti faptul că fiecare om este străin și călător pe acest pămînt și tot timpul trebuie să fie gata de plecare pentru a se întîlni cu Domnul Dumnezeu.

Andrei

Un gând despre &8222;Pesah – a trece pe lîngă&8221;

M-aș bucura să aud și de la tine...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.